De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel krijgt subsidie voor de restauratie van glas-in-loodramen.
De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel krijgt subsidie voor de restauratie van glas-in-loodramen. eigen foto Vrienden Urbanus Nes

Vijf miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten Noord-Holland

4 december 2020 om 14:02 Historie

AMSTELVEEN De provincie Noord-Holland heeft 5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 45 rijksmonumenten. Dit jaar krijgen onder andere de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk (175.375 euro), de koepelgevangenis in Haarlem (124.900 euro), Hofstede Oud Bussum in Naarden (92.590 euro)en Van Gendthallen/Hallen Van Stork in Amsterdam (500.000 euro) subsidie.

Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2020 zijn er 61 aanvragen ingediend, waarvan 45 gehonoreerd zijn. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Het geld wordt onder andere besteed aan de restauratie van een orgel in de Lutherse Kerk, Amsterdam (28.959 euro), restauratie van glas-in-loodramen van Sint Urbanuskerk, Nes aan de Amstel (85.719 euro), werkzaamheden aan het park van buitenplaats Huis te Manpad, Heemstede (48.767 euro) en het herstel van molen Ceres, Bovenkarspel (254.662 euro).


De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen hieraan bij, ook is het behoud ervan belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden, waarvan de helft van het Rijk afkomstig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie