Afbeelding
Pixabay

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

30 november 2020 om 16:55 Corona

AMSTELVEEN Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in theaters of bioscopen wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Voor toiletbezoek of bij het weggaan moet het mondkapje dan weer gedragen worden. 

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje gaan dragen. Tijdens de les mag het mondkapje af als iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. De docent moet 1,5 meter afstand houden. Gym- en dansles en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Voor contactberoepen is afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom geldt daar de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal ook daar vaak gevraagd worden een mondkapje te dragen. 

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht voor de hele reis, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes.  
In kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

UITZONDERING De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden en betreft iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt de regeling weer ingetrokken.

Lees meer over de mondkapjesplicht op de website van de Rijksoverheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie