GroenLinks-raadslid Ilika Polderman: "Lijn tussen politiek en media zo zuiver mogelijk houden."
GroenLinks-raadslid Ilika Polderman: "Lijn tussen politiek en media zo zuiver mogelijk houden." GroenLinks

GroenLinks wil alleen omroepsubsidie voor RTV Amstelveen, niet voor AAN!

30 november 2020 om 11:30 Overig

AMSTELVEEN GroenLinks wil dat de gemeentelijke omroepsubsidie alleen wordt toegekend aan RTV Amstelveen en niet aan het nieuwe lokale omroepinitiatief AAN! Volgens de partij komt alleen RTV Amstelveen in aanmerking voor subsidie, omdat het Commissariaat voor de Media de uitzendlicentie voor radio en tv in Amstelveen heeft toegewezen aan deze omroep. 

Een meerderheid in de gemeenteraad had eerder bij het commissariaat bezwaar gemaakt tegen het verlenen van de licentie omdat het bereik van de omroep niet zou voldoen aan de maatschappelijk behoefte. Volgens GroenLinks viel echter te verwachten dat het commissariaat dit bezwaar zou afwijzen. Eerder al betoogde GroenLinks-raadslid Ilika Polderman dat RTVA aan de wettelijke eisen voor de uitzendlicentie voldoet en dat er volgens haar geen grond was waarop de gemeenteraad negatief kon adviseren voor de uitzendlicentie. GroenLinks vindt het verstandig dat het college van B en W nu heeft besloten niet verder tegen dit besluit in beroep wil gaan.

HALVEREN SUBSIDIE Het college stelt nu voor het beschikbare budget voor media te verdelen tussen RTVA en nieuw initiatief AAN!. Dat is wat GroenLinks betreft niet de juiste aanpak. Alleen RTVA, dat Amstelveners bereikt via radio en televisie, kan volgens de partij wettelijk aanspraak maken op het volledige subsidiebedrag voor de omroep. Dat is formeel 1,32 euro per huishouden (totaal circa 55.000 euro), maar RTVA kreeg afgelopen jaren ruim het dubbele van dat bedrag. Het college wil beide omroepen het ‘wettelijk voorgeschreven bedrag’ toekennen. GroenLInks wijst erop dat diverse deskundigen benadrukken dat het subsidiebedrag dat RTVA tot nu toe krijgt onvoldoende is om de kwaliteitszender te krijgen die het gemeentebestuur in Amstelveen graag wil. ‘Dan ligt het niet voor de hand om die subsidie nog eens te halveren,’ aldus GroenLInks.

MEDIAFONDS De nieuwe omroep AAN! kan volgens de partij op internet gaan uitzenden en de initiatiefnemers kunnen daar laten zien wat ze journalistiek waard zijn. Desgewenst kan de omroep ook een beroep doen op subsidie uit het lokale mediafonds. ‘GroenLinks juicht nieuwe initiatieven die het lokale medialandschap versterken toe. Maar de politiek moet zich niet met de inhoud van de media gaan bemoeien. Daarom ook is het mediafonds op afstand geplaatst. De experts die daar zitten zijn prima in staat een eventuele subsidieaanvraag te beoordelen. Het mediafonds is onder andere bedoeld voor jonge en nieuwe initiatieven,’ aldus GroenLinks. “Laten we de subsidieaanvraag van AAN! neerleggen waar die hoort en de lijn tussen politiek en media zo zuiver mogelijk houden,” aldus GroenLinks-raadslid Ilika Polderman.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie