Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoelang staat een huis gemiddeld te koop in Zaandam en Amstelveen?

30 november 2020 om 09:24 Partnercontent

De krapte op de woningmarkt is in heel het land te voelen. Waar gehoopt werd dat de coronacrisis de huizenmarkt wat zou laten kalmeren, blijkt het tegendeel waar. Huizen stonden nog nooit zo kort te koop. In steden als Amsterdam moet je razendsnel zijn, maar hoe zit dat net buiten die grote stad? 

Krapte op de woningmarkt

Het Utrechtse Dynamis Research houdt de Nederlandse vastgoedmarkt en daarmee de woningmarkt nauwlettend in de gaten en publiceert elk kwartaal nieuwe cijfers met haar bevindingen. Zo ook over het derde kwartaal van 2020! In heel Nederland werden enkel in Q3 al onder 65.000 koopcontracten een handtekening gezet. Dat zijn er 10.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zoomen we verder in, dan zijn in dit tijdsbestek 2.793 Amsterdamse woningen van eigenaar verwisseld. Een woning stond in de hoofdstad gemiddeld slechts 27 dagen te koop. 

Cijfers woningmarkt Amstelveen

Voor iedereen die deze gekte wat wil ontlopen, zou net buiten de stad een kijkje kunnen nemen. Neem bijvoorbeeld de Zaanstreek of Amstelveen, hoe ziet de woningmarkt er daar uit? Uit de cijfers blijkt dat in Amstelveen in Q3 slechts 280 woning zijn verkocht. Dat lijkt in vergelijking met Amsterdam niet zoveel, maar in vergelijking met vorig jaar is dat een flinke stijging. Toen kochten nog 45 mensen minder een nieuw huis in de stad. Op 1 oktober stonden nog 511 woning te koop. Een flink verschil met Amsterdam zit hem verder in het aantal dagen dat een woning te koop staat. In Amstelveen heb je namelijk iets meer ademruimte, want daar wordt een woning gemiddeld ‘pas’ na 35 dagen verkocht. Vorig jaar was dat rond deze tijd nog 28 dagen!

Cijfers woningmarkt Zaandam

In de Zaanstreek en daarmee bijvoorbeeld Zaandam zijn de kaarten anders geschud. Daar lijkt de woningmarkt namelijk erg op die van Amsterdam. Hoewel het aantal verkochte woningen relatief meevalt (504), staan er nu nog maar 392 woningen te koop. Bij Dynamis spreekt men dan ook over een flink tekort aan woning met een grote krapte tot gevolg. In Zaandam duurt het dan ook maar gemiddeld 29 dagen voordat een huis verkocht is. Dat zijn er slechts 2 meer dan in Amsterdam! Het overgrote deel dat een huis in Zaandam koopt, is overigens al bekend met de regio. Zo’n 50% komt namelijk al uit de Zaanstreek en nog eens 40% uit Noord-Holland. Slechts 10% komt van buiten de regio. 

Hulp van een makelaar

De hulp van een makelaar in Zaandam zou je dus zeker kunnen gebruiken bij de zoektocht naar een nieuw huis, maar het is ook zeker handig om een makelaar in Amstelveen in te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot van de Amstelveense woningen verkocht worden aan beleggers of expats. Dat kan er dus voor zorgen dat het extra moeilijk is om tijdens het bieden te ‘winnen’. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie