Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie
Partnercontent

Een waterdichte badkamer maken (2)

4 december 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMSTELVEEN Vorige week heb je in ons artikel over het maken van een badkamer kunnen lezen hoe je een badkamerruimte waterdicht maakt. Vandaag deel twee van ‘project badkamer’. Voordat je kunt tegelen, zul je om lekkage te voorkomen nog wat extra werkzaamheden moeten uitvoeren. 

Een aantal producenten biedt hoekstukken aan die je aanbrengt in een vloeibare afdichting. Je drukt de hoek goed vast met een spaan. Vervolgens werk je het hoekstuk af met de afdichting. Laat de afdichting vervolgens drogen. Na droging wordt met een roller een tweede laag afdichting aangebracht, in dit geval een witte. Er zijn producenten die voor deze kleur kiezen, zodat je goed kunt controleren of de klus perfect waterdicht is gemaakt. 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Lifestyle / Klussen en vrije tijd.

WANDTEGELLIJM Na droging van de afdichting kun je de badkamer met tegels afwerken met een gebruiksklare tegellijm. Een goede tegellijm heeft een groot standvermogen bij wandtegels. Die zullen, als je volgens de regels deze klus uitvoert, niet naar beneden zakken. Je kunt kiezen voor een lijm die blijvend flexibel is en spanningen kan opvangen. Laat je hierover goed voorlichten. Bij tegels vanaf 60x60 cm pas je de techniek van buttering/floating toe. Daarbij breng je lijm op zowel de achterkant van de tegels als op de ondergrond. Zo heb je de zekerheid dat er geen holle ruimten ontstaan achter het tegelwerk.

COMFORTABEL WERKEN Vloertegels die je op een zandcementvloer gaat aanbrengen, zet je in tegelmortel. Om het lichaam tijdens de vloerklus te ontlasten, doe je er goed aan om met de steun Multibuddy te werken. Laat je goed voorlichten over mortel, zeker als je elektrische vloerverwarming wilt installeren. Tegelmortel moet de warmte goed kunnen geleiden en verdelen. Sommige fabrikanten bieden lichtgewichtmortel aan waarmee het comfortabel werken is. Let ook op of de mortel een relatief korte droogtijd biedt. Dan kun je sneller gaan tegelen. 

HOLLE RUIMTEN VOORKOMEN Laagdikten bedragen doorgaans rond de 2 cm en hoger. Zeker als je minder ervaren bent, bestaat er een kans dat je de lijmkam wat scheef houdt bij het verdelen van de lijm. De gemaakte lijmribben kunnen bij het indrukken en kloppen van de tegel dan te laag zijn om ruimten onder de tegel te vullen. Met de 45-graden Rubiflex-lijmkam heb je meer zekerheid van vol verlijmen. Met deze lijmkam kun je een comfortabele, haakse stand aanhouden en vervolgens met minder inspanning de gewenste lijmrilhoogte realiseren. Mits je de tegel maar met een schuivende beweging in het lijmbed duwt. Dan heb je de zekerheid van een ideaal lijmcontactvlak. Ook bij buttering/floating komt de Rubi-lijmkam van pas, want het kost met dit gereedschap minder kracht om de lijm over de tegel te verdelen.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie