BBA-fractieleider Ruud Kooter: "De maat is vol."
BBA-fractieleider Ruud Kooter: "De maat is vol." Foto: René de Leeuw

Oppositie Amstelveen wil begroting laten doorlichten

14 november 2020 om 11:36 Politiek

AMSTELVEEN Vijf oppositiepartijen in de raad willen dat het college werk maakt van een doorlichting van de gemeentebegroting. Het college heeft daar eerder al wel mee ingestemd, maar het is er, mede vanwege de coronacrisis nog niet van gekomen. Doel van de doorlichting is het mogelijk vrij kunnen maken van extra financiële ruimte die de komende moeilijke jaren zeer nuttig kan zijn.

Bij de behandeling van de gemeentebegroting voor 2021 afgelopen woensdag in de raad herinnerde BBA het college nog eens aan de al begin 2019 gedane belofte de begroting te laten doorlichten. “Dat is toegezegd voor eind 2019, niet gebeurd en vervolgens ook niet uitgevoerd in 2020,” aldus BBA-fractieleider Ruud Kootker. “De maat is vol.”

BBA diende daarom samen met GroenLinks, SP en ChristenUnie een motie in om die doorlichting alsnog zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren, zodat de uitkomsten komend voorjaar gebruikt kunnen worden bij het bepalen van de financiële uitgangspunten voor 2022. Naast genoemde partijen steunde ook het CDA de motie. De coalitie, AVA en SBA stemden tegen.

BRAND BLUSSEN Wethouder financiën Herbert Raat herhaalde nog eens een doorlichting een prima idee te vinden. “We nemen dit als college wel degelijk serieus,” zei hij. “Maar we zitten nu midden in de grootste crisis die dit land ooit heeft meegemaakt. Duizend medewerkers van de gemeente hebben hun werk compleet omgegooid om mensen en instellingen te helpen. Het gaat hier om de grootste brand ooit in de stad en we zijn druk aan het blussen. En dan keren de brandweerwagens terug bij de kazerne en dan staat daar de heer Kootker die zegt dat een van de brandweerwagens eigenlijk die dag gewassen had moeten worden. Het college kiest voor pragmatisme: ‘first things first’. Besturen is nu eenmaal keuzes maken.”

SPELLETJE Martin Kortekaas (GroenLinks) zei het gevoel te krijgen dat Raat een spelletje speelt door er een brandweerverhaal bij te halen. “We zijn het eens dat er een doorlichting moet komen. Dat corona er tussen is gekomen is klinkklare onzin. Licht die begroting door, dan zijn we van het gedoe af.” Raat had geen behoefte aan verdere uitleg: “Dat zou een herhaling van zetten zijn.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie