De begrotingsvergadering van de raad verliep digitaal.
De begrotingsvergadering van de raad verliep digitaal. Video gemeenteraad

Van ‘bouwen, bouwen, bouwen’, naar ‘banen, banen, banen’ in Amstelveen

13 november 2020 om 15:00 Politiek

AMSTELVEEN Nooit eerder waren bij de behandeling van een gemeentebegroting in Amstelveen de onzekerheden zo groot als bij die voor 2021. De meeste fracties steunen het collegebeleid om te blijven investeren om de samenleving draaiend te houden, maar plaatsen soms wel kritische kanttekeningen. Op de SP na gingen alle fracties met de door het college voorgestelde begroting akkoord.

“Iedere generatie maakt een enorme crisis mee,” zo begon Kees Noomen (VVD) zijn beschouwing over de begroting. “Eentje waarbij alles anders wordt. Uit de vorige crisis van 2008 hebben we geleerd dat bezuinigen meer stuk maakt dan ons lief is. Daarom kiest dit college ervoor te blijven investeren, zoals 50 miljoen in nieuwe schoolgebouwen en 12,5 miljoen voor nieuw zwemwater.” Noomen verwacht wel dat het Amstelveense motto van de laatste jaren, ‘bouwen, bouwen, bouwen’, gaat veranderen in ‘banen, banen banen’. Hij ziet dat als het volgende verkiezingsthema.


VVD-fractieleider VVD Kees Noomen: “Banen, banen, banen.” (Foto: René de Leeuw)

BURGERS Esther Veenboer (PvdA) boog het ‘banen, banen, banen’ van Noomen om naar nog weer een ander motto: ‘burgers, burgers, burgers’: “Ging het eerst om gezond blijven en niet besmet raken, nu zien we dat naast de economische effecten van de lockdown ook sociale gevolgen naar voren komen. De gedachten gaan onder meer uit naar slachtoffers van de toeslagenaffaire. Wat doen we daar in Amstelveen aan?” Veenboer ziet meer tweedeling ontstaan, “als gevolg van een deel van de economie dat omhoog gaat en een deel dat omlaag beweegt. Met bouwbedrijven gaat het goed, maar met horeca en veel detailhandel minder.”

HAP UIT RESERVES Harmen van der Steenhoven (D66) prees het college dat het doorgaat met investeringen zoals in onderwijs en het zwembad, ook al nemen die een hap uit de reserves. “Verder is het goed dat de voorgenomen investeringen in de energietransitie ongemoeid blijven,” zei hij. Van der Steenhoven riep het college op de uitbreiding van het zwembad vooral ook duurzaam te maken, bijvoorbeeld met een koude-warmtevoorziening of aansluiting op een warmtenet.

MOEILIJK GroenLinks steunt begrotingen gewoonlijk wel, maar fractieleider Martin Kortekaas vond dat het college het hem dit jaar wel heel moeilijk maakte: “De begroting somt grote onzekerheden en risico’s op, die echter niet financieel worden afgedekt.” Hij ziet ook een enorme ommezwaai in de financiële systematiek, van sparen vooraf naar betalen tijdens gebruik, “zonder dat de raad hier vooraf bij betrokken is geweest. Hier wreekt zich de gewoonte van dit college en de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA om als een machtsblok de dienst te willen uitmaken.”

SLIKKEN De ChristenUnie moest ook even slikken bij de overgang naar betalen tijdens gebruik. “Wij dachten: dit zal toch niet de eerste keer worden dat wij als ChristenUnie tegen de begroting moeten gaan stemmen?” zei CU-fractieleider Bert de Pijper. “Wij zijn een partij die niet wegloopt voor bestuursverantwoordelijkheid en daarom zou ik het als een persoonlijke nederlaag gezien hebben als de CU tegen had moeten stemmen. Wat ons over de streep trok was een gloedvol betoog van de wethouder financiën om investeringen in scholen, wijkcentra en het zwembad ondanks de coronacrisis overeind te houden.”

POSTZEGELS BBA is teleurgesteld dat het college het in de begroting heeft over ‘flexibel, wendbaar en proactief’, maar dat niet waarmaakt. BBA-fractieleider Ruud Kootker ziet onder meer voor de derde maal op rij geen echt sluitende begroting. Een tekort van ditmaal 8 miljoen wordt uit de algemene reserve bijgepast. Volgens BBA heeft het college teveel haast met het uitvoeren van z’n ambities. BBA maakt zich, net als veel Amstelveners, zorgen over de verdichtingsbouw en sprak zich uit tegen groei naar 125.000 inwoners. “Amstelveners willen geen megalomane projecten op postzegels,” aldus Kootker. “Mensen vragen zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Is de verhouding tussen bouwen voor jong en oud wel in balans?”

OZB Voor Pier Rienks (CDA) is het een raadsel waar het college het geld voor investeringen precies vandaan haalt. “Bij het CDA hebben we heel knappe koppen, maar niemand snapt het. Ik wil aan burgers kunnen uitleggen waarom het college 63 miljoen euro uitgeeft en tegelijkertijd 7,3 miljoen euro tekort komt, maar toch niet hoeft te bezuinigen, laat staan dat het de OZB verhoogt. Waarom maakt het college niet duidelijk dat met een kleine OZB-verhoging van nog geen 5 euro per maand, Amstelveen de mooiste gemeente van Nederland kan blijven? Het college praat er wel over, maar ik zou zeggen: hou het niet bij alleen praten.”

VOORZICHTIG Ook van Patrick Adriaans (SP) mag de OZB wel wat omhoog. “Natuurlijk moet je in crisistijd uiterst voorzichtig zijn met lastenverhoging,” zei hij. “Maar de OZB-tarieven in Amstelveen zijn erg laag en dat leidt tot korting op de uitkering uit het gemeentefonds omdat we te weinig belasting zouden heffen.” De SP vindt verder dat in Amstelveen het roer radicaal om moet. Adriaans: “Het college kiest ervoor vooral op de winkel te passen en sorteert daarmee voor op het oude normaal. Intussen zien we door de coronacrisis de verschillen tussen groepen werknemers groter worden.”


AVA-fractieleider Michel Becker: “Bonus voor boa’s.” (Foto: René de Leeuw)

BOA’S Michel Becker (AVA) vroeg aandacht voor boa’s. “Onze boa’s zijn in deze coronatijd een onmisbare schakel gebleken bij de handhaving van coronaregels en verdienen onze volledige steun,” zei hij. “Wij roepen daarom het college op om in navolging van andere gemeenten aan de boa’s en ondersteunende diensten een bonus toe te kennen in welke vorm dan ook.” AVA volgt verder de energietransitie met een kritische blik. “Amstelveen doet zijn best om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, maar AVA staat wel voor een realistische uitvoering. Inwoners en bedrijven mogen niet met extreme kosten worden geconfronteerd.”

OPENLUCHTTHEATER Percy de Robles van ouderenpartij SBA tenslotte wees op de gebrekkige toegankelijkheid van het Openluchttheater Elsrijk. “Het theater heeft met een programma voor jong en oud en met vele succesvolle voorstellingen een onmisbare plaats ingenomen binnen het Amstelveense cultuurlandschap,” aldus De Robles. “Maar het is voor mensen met een handicap zeer moeilijk om met hun hulpmiddelen, zoals rolstoelen, zelfstandig een zitplaats te bereiken. Ook is er geen invalidentoilet.” De raad steunde zijn motie om dit aan te pakken unaniem.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie