Martin Kortekaas
Martin Kortekaas René de Leeuw

GroenLinks Amstelveen ziet opnieuw motie voor betaalbare woningen stranden

13 november 2020 om 07:21 Politiek

AMSTELVEEN Het zit GroenLinks niet mee bij het aandragen van ideeën voor het realiseren van betaalbare woningen. Nadat recent het idee van een vereveningsfonds sneuvelde in de raad, verwierp een meerderheid woensdagavond een motie met het voorstel om woningen beter betaalbaar te maken door de gemeente zelf grond aan te laten kopen en die in erfpacht aan bewoners uit te geven.

Volgens wethouder Floor Gordon kan dergelijk ‘actief grondbeleid’ wel degelijk positief uitpakken, maar brengt het wel risico’s met zich mee: “Zo zijn gemeenten met een actief grondbeleid zeer zwaar getroffen door de financiële crisis.” Gordon adviseerde met de motie te wachten tot begin volgend jaar, wanneer het college komt met een nota over het gemeentelijke grondbeleid, waarin niet een echt actief, maar wel actiever grondbeleid wordt voorgesteld.

GRONDPOSITIES Coalitiepartijen als VVD, D66 en PvdA wezen de motie af. “We hebben niet veel grondposities in Amstelveen en eigenlijk zijn wij tegen erfpacht,” aldus Kees Noomen (VVD). Ook D66 heeft moeite met erfpacht, tot teleurstelling van GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas, omdat D66 recent in een raadscommissie zei juist wel enthousiast te zijn over het idee van GroenLinks.

Pier Rienks (CDA) liet het ontwikkelen van grond maar liever over aan projectontwikkelaars, gezien de risico’s. Ruud Kootker (BBA) steunde GroenLinks wel, omdat de motie slechts vroeg om onderzoek naar de mogelijkheden van actief grondbeleid. “Het ontbreekt ons aan inzicht in de materie, waarom dan geen onderzoek?” vroeg hij zich af. Ook Michel Becker (AVA) vond het jammer dat het college niet koos voor onderzoek.

VOORBEREIDING Volgens Gordon heeft de gemeente dat onderzoek de afgelopen twee jaar in feite al gedaan ter voorbereiding van de in februari te verwachten nota. Ze bood aan een sessie te organiseren om de raadsleden meer achtergrondinformatie te geven. De GroenLinks-motie werd met 13 stemmen voor en 24 tegen verworpen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie