Afbeelding
Plaatmateriaal

Zelf een interieurklus aanpakken? Gebruik veelzijdig plaatmateriaal

10 november 2020 om 14:38 Partnercontent

De herfst is in volle gang en ons leven speelt zich voornamelijk binnen af. Als je een echte doe-het-zelver bent, betekent dit dat je de handen uit de mouwen kunt steken om allerlei leuke interieurklussen aan te pakken. Wil je bijvoorbeeld een bijzondere vloer leggen in een bepaalde ruimte? Of droom je al jaren van een grote boekenkast om je complete boekenverzameling een mooie plek te geven? Werk je veel thuis en kun je wel een goed bureau of een ruime werktafel gebruiken? Of wil een van je kinderen graag een hoogslaper met een bijpassende kledingkast en speelgoedkist? Deze en tal van andere mogelijkheden kun je allemaal zelf maken met plaatmateriaal. In dit artikel gaan we in op de diverse soorten en hun eigenschappen, waaronder OSB, Multiplex en MFD.  

Welke soorten plaatmateriaal zijn er voor interieurtoepassingen te koop? 

OSB;
Multiplex;
Multiplex voor binnen en buiten;
Betonplex;
MDF;
Underlayment.

Plaatmateriaal voor interieurconstructies

Eén van de soorten plaatmateriaal met een karakteristieke uitstraling en positieve eigenschappen is OSB. Dit staat voor Oriented Strand Board. De watervast gelijmde platen bestaan uit meerdere lagen houtschilfers die met een bindmiddel zijn verbonden. De snippers die zijn geselecteerd op vorm en dikte, worden bij de buitenlagen evenwijdig aan de plaatlengte gericht. Omdat OSB sterk, licht en duurzaam is, zijn de platen zeer geschikt voor allerlei interieurconstructies. De robuuste houtsnippers zorgen voor een stoere, industriële uitstraling als je het plaatmateriaal onbehandeld laat. Het geeft onder meer een fraai effect als je het op de vloer legt. Ook leent OSB zich perfect om boekenkasten mee te bouwen. Indien gewenst, kun je die in een aansprekende kleur schilderen.

Oneindige mogelijkheden 

Als je aan de slag gaat met het maken van meubels kun je ook kiezen voor MDF plaat. MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is een geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF-platen bestaan uit fijngemalen en gedroogde houtvezels die zijn samengeperst met harslijm. Dit plaatmateriaal is verkrijgbaar in verschillende diktes. Als je ermee aan de slag gaat bij het maken van bijvoorbeeld een kledingkast, kinderbed, commode, tv-meubel, radiatorombouw of bureau, ervaar je uiteenlopende voordelen. Zo is MDF stevig en splintert het niet. Ook kun je er mooie freesranden in aanbrengen. Ga je voor de houtlook of een strakke afwerking? Aan jou de keuze. Want MDF is zowel onbehandeld als afgewerkt met verf of lak prachtig. Je kunt ook kiezen voor multiplex dat geschikt is voor oneindig veel toepassingen. De stevige platen bestaan uit meerdere houtfineerlagen die op elkaar verlijmd zijn met een constructielijm. Multiplex voor binnen wordt gemaakt van mooie houtsoorten zoals Berken, Populieren, Hardhout, Beuken en Radiata Pine.

Compleet assortiment

Heb je al helemaal in gedachten waarmee je binnenkort aan de slag gaat? Dan is het een kwestie van een goed ontwerp maken en het juiste materiaal bestellen. Dit kan eenvoudig en snel online bij Houthandelonline. Deze groothandel voor particulieren en bedrijven levert in heel Nederland en België een compleet assortiment van onder andere: hout, verf, olie, beits en bevestigingsmaterialen. Heb je advies nodig? Ook dan ben je er aan het juiste adres! Want de vakkundige en vriendelijke medewerkers staan je graag te woord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie