AVA-raadslid Jacqueline Höcker.
AVA-raadslid Jacqueline Höcker. Foto: René de Leeuw

‘Corona vergt meer aandacht voor kwetsbaren’

9 november 2020 om 13:30 Politiek

AMSTELVEEN De AVA-raadsfractie wil meer aandacht en maatregelen voor kwetsbare inwoners tijdens de coronacrisis, zoals minder valide en invalide mensen, ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en dak- en thuislozen. AVA merkt op dat gezonde inwoners vaak weinig of geen rekening houden met deze groepen als het gaat om de Covid-19 maatregelen. De fractie kaartte het probleem aan in een raadscommissie afgelopen week en wil maatregelen van de gemeente om bewustwording te stimuleren.

AVA-raadslid Jacqueline Höcker noemde een reeks voorbeelden, zoals: iemand in een rolstoel die in een supermarkt niet bij het desinfectant-apparaat kan komen of bij de handgel. En iemand die hoest bij het passeren van iemand met een blindenstok. Zij wees ook op mantelzorgers die door dit alles liever niet met kwetsbaren naar winkels gaan. Andere raadsleden voelden zich niet deskundig en stelden voor te gaan praten over oplossingen met begeleiders uit het vak of met belangenorganisaties. Sommige raadsleden spraken van een kwestie van fatsoen.
Wethouder Marijn van Ballegooijen stelde voor advies te vragen bij de Werkgroep Toegankelijkheid van de Participatieraad Sociaal Domein. “Daar zitten de ervaringsdeskundigen van de doelgroep zelf,” zei hij. “Op basis van hun advies kunnen we ons beraden over de communicatie hierover.”
Marina Casadei (SP), die zelf corona heeft gehad, wilde informatie verspreiden over waar je het meeste risico loopt op corona. Ze had namelijk geen idee waar ze corona had opgelopen. Van Ballegooijen antwoordde: “Als er ergens een uitbraak is, bijvoorbeeld in een verpleeghuis, dan gaat het meteen dicht. Om te voorkomen dat mensen een brandhaard binnen kunnen lopen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie