Afbeelding
Pixabay

Amstelveen trekt extra geld uit voor aanpak van schulden

5 november 2020 om 11:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Amstelveen wil de komende vier jaar ruim 6 ton per jaar extra investeren in de aanpak van schulden. Het voorstel is opgenomen en in een beleidsplan voor de schuldhulpverlening dat het college van B en W ter goedkeuring heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. De extra investeringen zijn bedoeld om vroegsignalering uit te breiden, een jongerenfonds op te richten, ondernemers te ondersteunen, extra in te zetten op saneringskredieten en voor digitale vernieuwingen en diverse andere innovaties.

Door de coronacrisis hebben veel huishoudens te maken met een inkomensterugval en verwacht de gemeente de komende jaren veel huishoudens die met financiële problematiek te maken krijgen. Jongeren en ondernemers worden het hardst getroffen door de crisis. De gemeente richt zich in eerste instantie op preventie van schulden en het zo vroeg mogelijk signaleren van schulden. “Door schulden te voorkomen of in ieder geval er zo vroeg mogelijk bij te zijn, worden langdurige schuldhulpverleningstrajecten zo veel mogelijk voorkomen. Als er schulden zijn wordt laagdrempelige en snelle hulpverlening geboden,” aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen).

SCHOLING Als  het beleidsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld, wordt de  komende 4 jaar ingezet op het voorkomen en signaleren van schulden en het ontzorgen, ondersteunen en motiveren van inwoners. Er wordt scholing op scholen en buurthuizen aangeboden aan jongeren en volwassenen en er wordt ingezet op vroegsignalering van schulden door afspraken te maken met partijen zoals Eigen Haard die vaste lasten met zich meebrengen.  

TABOE DOORBREKEN Voor jongeren richt de gemeente een Amstelveens Jongerenfonds op en voor ondernemers is zij per 1 oktober gestart met een speciaal team met specialistische kennis over ondernemen. De mogelijkheden van saneringskredieten worden nog meer benut en er wordt meer samengewerkt met bewindvoerders. Ook wordt de komende 4 jaar ingezet op innovatie door digitale begeleiding, een proef voor inwoners met GGZ-problematiek en schulden, en de ontwikkeling van een aanpak voor de impact van schulden op de gezondheid. Tot slot wordt een communicatieplan opgesteld waardoor inwoners eerder de weg weten te vinden naar schuldhulpverlening en het taboe rond het hebben van schulden bespreekbaar wordt.

GEDRAGSVERANDERING “Het hebben van schulden kan soms ontstaan door simpelweg pech,”stelt Van Ballegooijen. “Ook zien we dat schulden soms onderdeel zijn van problemen op meerdere gebieden. In Amstelveen hebben wij er daarom voor gekozen om de schuldhulpverlening in eigen beheer uit te voeren, onder de naam Balans Schuldhulpverlening. Door naar de oorzaak van de schulden te kijken en deze weg te nemen richten wij ons op duurzame uitstroom. Waar nodig wordt gecoacht op gedragsverandering. Dit betekent dat de hulpverlening veel meer omvat dan de ‘technische’ ondersteuning bij financiën en schulden. Het heeft weinig nut om schulden te saneren als er op korte termijn nieuwe schulden ontstaan. We investering extra in schuldhulpverlening, maar ook in armoedepreventie en een actieplan om inwoners zo snel als mogelijk weer aan het werk te krijgen. Ik zou graag iedereen willen oproepen beginnende schulden of betalingsproblemen heeft zich bij de gemeente te melden. Er is meer mogelijk dan je denkt,” aldus de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie