CDA-fractieleider Pier Rienks wil af van messen dragen door jongeren.
CDA-fractieleider Pier Rienks wil af van messen dragen door jongeren. René de Leeuw

CDA wil aanpak van messen onder jongeren

3 november 2020 om 11:25 Politiek

AMSTELVEEN Het CDA gaat in de komende raadsvergadering op 11 november een motie indienen die moet bijdragen aan het verminderen van het messenbezit onder jongeren. CDA-fractieleider Pier Rienks constateerde in een raadscommissie afgelopen week dat jongeren vaker messen op zak hebben en dat die ook worden gebruikt.

Burgemeester Tjapko Poppens toonde zich positief over het idee van een motie, en toonde zich bereid om over de inhoud van de motie met het CDA mee te denken. Poppens zei verder dat messen bij jongeren een punt van bespreking is in het regelmatige overleg tussen de gemeente en schooldirecteuren.
ENQUÊTE Het NOS Journaal publiceerde zondag de resultaten van een eigen enquête onder burgemeesters in Nederland. Daaruit blijkt een groot deel van hen voorstander van een landelijk verbod op het dragen van messen door jongeren, het verkopen ervan aan jongeren of allebei. Ook Tjapko Poppens deed mee aan de enquête. Hij vindt de landelijke trend van steeds meer ernstige steekincidenten onder jongeren een zorgelijke ontwikkeling.
ONVEILIGHEID In een reactie benadrukt hij het persoonlijke leed dat de incidenten veroorzaken en vraagt hij ook aandacht voor het gevoel van onveiligheid dat hierdoor kan ontstaan en dat sommige jongeren aangrijpen om ook een mes bij zich te dragen. “Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken,” aldus Poppens. “Het is niet normaal om als jongere een mes of ander steekwapen bij je te hebben.”
Poppens wacht de uitkomsten van de discussie voor een landelijk messenverbod met belangstelling af. “Ik ben voorstander van een heldere, landelijke lijn, waarin een messenverbod een belangrijk onderdeel is, maar niet het enige. Het gaat ook om gedrag.”
LESPAKKET Het CDA zei ook met een motie te willen komen over het maken van een lespakket voor scholen over criminaliteit. Poppens meent dat scholen niet echt op zo’n pakket zitten te wachten. Volgens hem is het effectiever als een politieman of -vrouw op school komt vertellen over hoe om te gaan met allerlei veiligheidsvraagstukken en bijvoorbeeld drugs.

Burgemeester Tjapko Poppens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie