Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Presentatie jubileumboek ter gelegenheid 150 jaar begraafplaats Zorgvlied

3 november 2020 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeentelijke begraafplaats Zorgvlied bestaat 150 jaar. De viering van dit jubileum is vanwege de coronamaatregelen verschoven naar het voorjaar van 2021. Wel vond nu al de presentatie van een jubileumboek plaats. 

Wethouder Marijn van Ballegooijen (die de begraafplaats in zijn takenpakket heeft) overhandigde op 2 november ter gelegenheid van het jubileum het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘150 jaar Zorgvlied’ aan burgemeester Tjapko Poppens op de begraafplaats aan de Amsteldijk. Op die datum vond in 1870 de eerste begrafenis plaats op Zorgvlied.

Het jubileumboek van de auteurs Irma Clement en Marcel Bergen geeft een goed beeld van de indrukwekkende geschiedenis van de begraafplaats waar veel beroemde Nederlanders begraven liggen. Het boek bevat onder meer een beschrijving van graven van het eerste uur en geeft een beeld van de diversiteit van uitvaarten door de jaren heen. Ook bevat het boek veel foto’s en illustraties en een aantal interviews met medewerkers.

De begraafplaats werd op 1 november 1870 in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) en is nog altijd eigendom van Amstelveen. Door de gemeentelijke herindeling van 1896 ligt Zorgvlied echter nu binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam. 

De begraafplaats is door de jaren heen verschillende malen in verschillende stijlen uitgebreid. Sinds 2016 is cremeren ook mogelijk op Zorgvlied, in het uniek vormgegeven Crematorion. . 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie