Afbeelding
Pixabay, Larry White

PvdA Amstelveen wil houtstook voor plezier terugdringen

2 november 2020 om 11:51 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het college wil recreatieve houtstook terugdringen. Dat zei wethouder Floor Gordon als reactie op een pleidooi van PvdA-burgerraadslid Dick Loos in een commissievergadering. 

Bij houtstook komen door onvolledige verbranding roetdeeltjes in de lucht en daarmee ook fijnstof. Bij windstil weer en vochtige lucht kunnen de concentraties daarvan flink oplopen. Loos stelde daarom voor burgers te wijzen op instrumenten die aangeven wanneer de omstandigheden ongunstig zijn en er op aan te dringen dan geen hout te verbranden, vooral niet voor recreatie en culinaire doeleinden. “Ik denk aan open haarden, buitenkachels, barbecues en pizza-houtovens,” zei Loos. “Een op de drie mensen heeft last van de rook en verbrandingsgassen. Minder rook leidt bovendien tot betere verhoudingen tussen buren en heeft positieve gezondheidseffecten.” 

Wethouder Floor Gordon zei dat de gemeente er al aan werkt om de mogelijkheid van houtstook voor verwarming in nieuwbouw te voorkomen. Zij vindt verder voorlichting aan bewoners hierover een goede zaak. “Dat gaan we oppakken,” zei ze. “Ik denk dat bewustwording bij de burgers echt kan bijdragen.” De verwachting is dat huishoudens in 2030 de grootste bron zijn van in Amstelveen zelf voortgebracht fijnstof, onder andere door houtstook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie