Jan zou graag op dit veld een buurtmoestuin aanleggen.
Jan zou graag op dit veld een buurtmoestuin aanleggen. Frans Sitvast

Groen moet je doen: buurtmoestuin in Amstelveen

27 oktober 2020 om 13:38 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De eerste groenronde van de campagne ‘Groen moet je doen’ heeft inmiddels plaatsgevonden. Doel van de gemeentelijke actie is om Amstelveen met hulp van bewoners nog groener te maken. Bewoners kunnen hiervoor online ideeën aandragen. De wijken Groenelaan en Keizer Karelpark zijn geweest, meerdere ideeën geselecteerd. Volgend jaar zijn in drie rondes de overige wijken aan de beurt. Ideeën indienen en stemmen kan nu al voor alle wijken. 

BUURTMOESTUIN Een van de ideeën voor Amstelveen Noord-West is het realiseren van een buurtmoestuin in de wijk Patrimonium. Het gaat om het gemeenschappelijk terrein achter de Talmastraat, Landscheidingskade en de Katerstraat. Daar zijn nu parkeerplekken (niet gebruikt), een betonnen speelveld en een flink grasveld. Een buurtmoestuin zou kunnen komen waar nu grasveld is en eventueel de parkeerplekken. De bedenker van dit idee is Jan Sitvast, inwoner van Patrimonium. Ik sprak met hem over zijn idee.

Jan, hoe ben je op het idee gekomen? “Ik las de oproep in het Amstelveens Nieuwsblad. Het duurzame groen sprak me meteen erg aan. We willen bewust omgaan met de natuur en vergroening in onze buurt. Ook het bewuster omgaan met ons eten vind ik belangrijk. En het samen doen.”

Hoe zie je dat samen doen voor je? “Om de tuin te realiseren hebben we mensen nodig. Ik denk aan gepensioneerden, zelf ben ik sinds deze zomer met pensioen, maar ook jongeren met groene vingers en in feite iedereen die wat tijd over heeft en een leuke invulling hiervan zoekt. Tuinieren is ontzettend leuk!”

Hoe merk je dat er behoefte aan een buurttuin bestaat? “Bij het uitlaten van de hond merk ik dat mensen behoefte hebben aan contact. Via de hond lukt dat goed, maar anders blijven mensen vaak verstoken van de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen.”

Je hebt een stuk grond gevonden in de wijk, maar kan dat dan zomaar? “Het is eigendom van de gemeente, niet van de woningbouw. Er gebeurt momenteel niets mee, je ziet zelden spelende kinderen op het gras, de parkeerplekken worden amper gebruikt. Ik heb inmiddels veel reacties uit de buurt ontvangen waaruit blijkt dat veel mensen het grasveld als speelveld willen behouden. Dat respecteer ik natuurlijk. We kunnen ook alleen (een deel van) de parkeerplekken gebruiken en het gras ongemoeid laten.” 

En de omwonenden, wat zullen die ervan vinden? “Overlast zal er niet zijn. Tuinders doen rustig en er staat een brede rij struiken om het veld. Er is ook een hek. Het is een verrijking van de buurt en iedereen mag natuurlijk meedoen.”

Hoe komt die tuin er uit te zien? “Dat bepalen de tuinders met elkaar samen. Maar ik denk aan veel groenten, bloemen en fruitbomen. Geen aparte tuintjes, maar een collectieve tuin, waar we gezamenlijk aan werken.”

Dit is ongetwijfeld vaker gedaan, wat weet je van andere ervaringen? “Jazeker, op tientallen plekken zelfs. Er bestaan hele draaiboeken, we hoeven in feite niets zelf uit te vinden.”

En hoe nu verder? “Allereerst moet er genoeg belangstelling uit de buurt zijn. Daarom roep ik iedereen op het idee te liken op de site of mij een mail te sturen op jsitvast@gmail.com. Dan moet de gemeente het initiatief ondersteunen, ook financieel. Hiervoor is 25.000 euro beschikbaar! We richten een vereniging op en gaan aan de slag. De gemeente regelt een aantal voorzieningen, zoals water, stroom en een opslagplek voor tuinmateriaal. Maar nogmaals, dan moet ons project wel geselecteerd worden en er is concurrentie van andere ideeën.”

Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente: denkmee.amstelveen.nl/nl-NL/ideas/een-buurtmoestuin.

Dus vindt u het leuk? Geef dan uw like. Dan kan het volgend jaar zomaar gebeuren. Bijkomend voordeel is dat dit coronaproof kan. Tuinieren is sociaal en ook nog eens gezond!

Frans Sitvast


Jan Sitvast: "Het is een verrijking van de buurt en iedereen mag natuurlijk meedoen."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie