Bezig zijn met kunst, zoals tekenen, bood de gevangene afleiding, concentratie, troost.
Bezig zijn met kunst, zoals tekenen, bood de gevangene afleiding, concentratie, troost. MUSEON

Lezingen en expositie in Ateliers 2005 over Japanse bezetting van Nederlands-Indië

27 oktober 2020 om 09:30 Historie

AMSTELVEEN In de Ateliers 2005, Van Weerden Poelmanlaan 4, zijn zaterdag 31 oktober en zondag 8 november om 15.00 uur nog twee Indische lezingen te volgen. De eerste lezing op 25 oktober door Marjan Bruinvels was goed bezocht.

In de Ateliers staat nu een kleine educatieve tentoonstelling over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945). Het zijn banieren met tekeningen uit de collectie Japanse kampen van het Museon. Tegen die achtergrond vertellen Jeffrey van Overeem (31 oktober) en Nora Valk (8 november) hun persoonlijke verhaal. De lezingen beginnen om 15.00 uur.

Bij de heer Van Overeem ligt de nadruk op de Bersiaptijd (september 1945 tot voorjaar 1946), het vertrek uit Nederlands-Indië, de overtocht in 1958 aan boord van een repatriëringsschip, de ontvangst in Nederland en het leven in de opvang- en contractpensions.

Nora Valk, een van de Amstelveense heldinnen van www.amstelveenseheldinnen.nl vertelt over haar leven als tiener in het interneringskamp Ambarawa op Java, waar ze met haar moeder drie jaar verbleef. Haar vader was krijgsgevangene in Nagasaki in Japan. Syl van Duin schreef het kinderboek Op zoek naar jou gebaseerd op het levensverhaal van Nora Valk.

In de Ateliers worden de coronaregels strikt in acht genomen. Maximaal 24 personen kunnen aanwezig zijn. Aanmelden kan via de website www.ateliers2005.nl Wie geen internet heeft kan bellen met 06-5429 4529.Adres: Van Weerden Poelman laan 4, hoek Farmanlaan Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie