Afbeelding
Politie.nl

Man verliest beroep tegen opgelegde dwangsom wegens bezit inbrekersgereedschap in Amstelveen

16 oktober 2020 om 17:00 Overig

AMSTELVEEN Een man die begin 2018 in Amstelveen met zijn broer werd betrapt op het bezit van inbrekerswerktuigen, heeft het beroep dat hij bij de Raad van State had aangespannen tegen een opgelegde dwangsom verloren. De gemeente legde deze dwangsom op om te voorkomen dat hij zich opnieuw met inbrekerswerktuigen in Amstelveen begeeft. Doet hij dat toch dan moet hij per overtreding 2.500 euro betalen met een maximum van 10.000. 

De man tekende hiertegen beroep aan omdat hij onschuldig zegt te zijn. Het was volgens de man zijn broer die de tas met de gereedschappen vervoerde. De Raad van State ziet hem echter als medepleger en stelde hem in het ongelijk.

ONLOGISCHE ROUTE Volgens de gemeente liepen de twee broers, die niet in Amstelveen wonen, een onlogische route door een woonwijk en toonden zij veel interesse in woningen. Soms stonden zij stil bij de huizen terwijl zij die observeerden. Een buurtbewoner vond dit gedrag zo opvallend dat die daarvan melding maakte bij de politie. Bij fouillering van deze twee jongens door de politie bleek dat zij een slotentrekker, steeksleutel, schroevendraaier met boorschroef en bouwsleutel bij zich hadden in een zwarte tas. Ook werden dunne rubber handschoenen aangetroffen. 

GEEN BEWIJS De man die het beroep bij de Raad van State aantekende betwist het door de buurtbewoner waargenomen verdachte gedrag. Hij heeft echter geen verklaring gegeven voor wat hij wel in de wijk deed. De man stelt dat hij heeft alleen naast zijn broer gelopen. Er is volgens zijn verdediging geen bewijs dat hij zich oriënteerde op de mogelijkheden van braak of inbraak of hiervoor voorbereidingen trof,  

Volgens de gemeente is het echter wel aannemelijk dat er sprake was van nauwe en bewuste samenwerking, omdat de twee broers  dat eerder zouden hebben gedaan bij poging tot diefstal van een bromfiets. De twee staan ook op de door de burgemeester van Amsterdam ingestelde lijst Top 400. Daarop staan namen van jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie en extra aandacht krijgen om te voorkomen dat zij doorgroeien naar de Top600, de lijst met veelplegers. De bezwaarmaker stelt ten onrechte in de Top400-lijst te staan. De Raad van State ging daar echter niet in mee.

STEUN IN RUG De gemeente legde de dwangsom waartegen de man bezwaar maakte op op basis van de Algemene plaatselijke verordening APV. Daarin staat dat het niet is toegestaan om inbrekerswerktuigen te vervoeren of bij zich te dragen. Wethouder Herbert Raat (Handhaving) heeft met instemming kennIs genomen van de uitspraak van de Raad van State. “Ik zie de uitspraak als een steun in de rug voor onze anti-inbraakaanpak.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie