Vorig jaar werden al 500.000 bollen in het Amsterdamse Bos geplant.
Vorig jaar werden al 500.000 bollen in het Amsterdamse Bos geplant. Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos plant extra bloembollen in strijd tegen eikenprocessierups

15 oktober 2020 om 12:42 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos begint deze maand met het planten van extra bloembollen in de strijd tegen de eikenprocessierups. De planten die volgend voorjaar uit de bollen groeien, trekken natuurlijke vijanden van deze rups aan. De rups veroorzaakt in de zomermaanden veel overlast van in het bos, De brandhaartjes van deze rups kunnen voor veel irritatie op de huid en in de ogen zorgen. 

Vanwege de aanwezigheid van eikenprocessierups werden in de zomer van 2019 zelfs enkele delen van het Amsterdamse Bos uit voorzorg afgesloten voor publiek. Om herhaling hiervan te voorkomen werd eind 2019 actie ondernomen. Langs de Grote Speelweide werden 500.000 bloembollen van stinzenplanten (verwilderende voorjaarsbloemen) geplant om deze vijanden van de rups aan te trekken. Het gaat daarbij om sluipwespen, gaasvliegen, mezen en vleermuizen. 

Ondanks deze actie kon nieuwe overlast door de eikenprecessierups niet voorkomen worden. De hinder was wel minder dan in 2019. Er hoefden afgelopen zomer echter geen delen van het bos afgesloten te worden. Wel werden bij ingangen van het bos waarschuwingsborden geplaatst.

Dit najaar worden er nog meer stinzenbollen geplant. Dat gebeurt bij de eikenlaan langs het fietspad vanaf de Boswinkel aan de Bosbaanweg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie