Philip Scheltens
Philip Scheltens Gemeente Amstelveen

Ridderorde voor ‘Alzheimer-ambassadeur’ Philip Scheltens uit Amstelveen

14 oktober 2020 om 11:34 Mensen

AMSTELVEEN Philip Scheltens uit Amstelveen is dinsdag 13 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet als ambassadeur voor de ziekte van Alzheimer. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim tijdens het ‘Concert om niet te vergeten’ in het Concertgebouw. 

Philip Scheltens (1957) is hoogleraar, neuroloog en directeur van Alzheimercentrum Amsterdam van het Amsterdam UMC. Hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de ‘emancipatie’ van de ziekte van Alzheimer. Met grote voortvarendheid hielp hij deze ziekte op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen in binnen- en buitenland. Scheltens ontving hiervoor al diverse onderscheidingen. Zo werd hij door internationale vakgenoten in 2017 voorgedragen voor de European Grand Prix for Research of the Foundation on Alzheimer Disease. In 2012 werd hij benoemd tot Ambassadeur van de stad Amsterdam. 

FONDSENWERVING De afgelopen 20 jaar was Scheltens steeds de grote motor achter tal van initiatieven op het gebied van fondsenwerving met andere partijen, zoals bedrijven, particulieren en stichtingen. Zo waren de oprichting van de stichting Steun VUmc Alzheimercentrum en het Alzheimer Lab belangrijke initiatieven om de financiële basis voor het Alzheimeronderzoek verder te verstevigen. 

ONDERZOEKER EN BEHANDELAAR Philip Scheltens dagelijkse werkzaamheden bestaan uit een combinatie van onderzoeker en behandelaar. Hij werkt niet alleen als fundamenteel wetenschapper maar ook als clinicus, die dagelijks de effecten van de ziekte van Alzheimer registreert in het leven van zijn patiënten. Daarnaast is hij opleider. Onder zijn regie zijn tientallen jonge, talentvolle wetenschappers gepromoveerd op neurologische thema’s en hebben zij hun weg gevonden in Nederlandse en internationale zorginstellingen, bedrijven en instanties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie