Burgemeester Poppens tijdens zijn toespraak bij de onthulling van het monument 'Nooit meer teruggekomen'.
Burgemeester Poppens tijdens zijn toespraak bij de onthulling van het monument 'Nooit meer teruggekomen'. Gemeente Amstelveen

Monument ter herdenking van tijdens oorlog vermoorde Joods inwoners Amstelveen onthuld

25 september 2020 om 13:50 Overig

AMSTELVEEN Tijdens een ingetogen plechtigheid is op 24 september het Amstelveense monument ‘Nooit meer teruggekomen’ officieel onthuld. Het monument draagt de namen van de 166 Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Het monument staat op de Prins Bernhardlaan, in de bocht van de Amsterdamseweg. Het is een onderdeel van het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en is een initiatief van David Serphos en Hugo van der Kooij van stichting Amstelveen Oranje. 

Hugo van der Kooij opende de bijeenkomst en vertelde hoe het project tot stand was gekomen. Daarna was het woord aan burgemeester Tjapkpo Poppens. De burgemeester benadrukte dat het monument belangrijk is voor Amstelveen: “Met dit monument krijgt het leed van de Amstelveense Joden eindelijk een tastbare plek in onze samenleving en blijven wij ons bewust van waar antisemitisme en buitensluiting toe kunnen leiden. De Jodenvervolging is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis die wij niet mogen vergeten.”

LANG VERGETEN David Serphos vertelde dat de Joodse oorlogsslachtoffers lang zijn vergeten en dat hij blij is dat de gemeente het project steunt. “Met het monument krijgen de slachtoffers eindelijk een rustplaats die wij kunnen bezoeken.” Ook David Serphos wees op het gevaar van uitsluiting en hoe het begonnen was op allerlei plaatsen in Amstelveen. Hij citeerde de koning die op 4 mei zei: “Sobibor begon in het Vondelpark met een bordje ‘Voor Joden verboden’.”

Na de onthulling was er muziek, een gebed en werden de namen opgelezen van de 166 Amstelveense Joden. Vanwege de coronamaatregelen was het aantal aanwezigen beperkt. 

BRIEFJE Het monument is ontworpen door Piet Cohen (84) uit Amstelveen. Het bestaat uit twee delen: een uit Cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van 166 mannen, vrouwen en kinderen die de Holocaust niet overleefden. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een briefje dat onderweg van Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid en symbool staat voor de vele briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie