Afbeelding
pixabay

Schipbreuk voor GroenLinks-plan voor woningfonds in Amstelveen

25 september 2020 om 07:32 Wonen

AMSTELVEEN GroenLinks heeft woensdagavond in de raad vergeefs een motie ingediend om te onderzoeken of met een vereveningsfonds woningen beter betaalbaar gemaakt kunnen worden, vooral voor starters. 

Ontwikkelaars van dure woningen storten een bijdrage in het fonds en daaruit kan geld geput worden om woningen in goedkopere segmenten beter betaalbaar te maken dan wel meer vierkante meters in woningen te creëren. Volgens GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni werkt het fonds in de ene gemeente wel en in andere niet. “Daarom is het goed te onderzoeken of het bij ons kan werken,” zei ze. De coalitiepartijen VVD en D66 zagen er weinig in. Paul Feenstra (VVD) wees op het mislukken van zo’n fonds in Aalsmeer en Tawros Aslanjan (D66) noemde daarnaast een gebrek aan ambtelijke capaciteit om dit uit te voeren. Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) vroeg zich af hoe je nou tegen zo’n motie kon zijn en Patrick Adriaans (SP) herinnerde VVD en D66 eraan dat die een constructieve houding verwachten van de oppositie: “Zo verwachten wij ook een constructieve houding terug.”

Volgens wethouder Floor Gordon levert zo’n fonds weinig op: “In Aalsmeer gaat het om een bijdrage van 5.000 euro per dure woning. Daar heb je in Amstelveen nog geen vierkante meter extra voor. Het is veel werk en het is de vraag of het oplevert wat we voor ogen hebben.” Zij ontraadde de motie. De derde coalitiepartij PvdA toonde zich eerst nog wel positief, maar besloot na de woorden van Gordon de motie niet te steunen. Daarmee was er geen meerderheid meer te vinden voor de GroenLinks-motie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie