Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen haalt schilderij Karel Appel uit depot om aan inwoners te tonen

21 september 2020 om 15:00 Kunst

AMSTELVEEN Wethouder Herbert Raat (Cultuur) wil het gemeentelijk kunstbezit toegankelijker maken voor inwoners van Amstelveen. In dat kader is het schilderij ‘Deux Têtes Ensemble’ van Karel Appel uit 1966 uit het depot van het Cobra Museum gehaald. Het is een van de werken uit de gemeentelijke collectie die in depot of in langdurig bruikleen zijn bij het Cobra Museum. Deze werken wil de gemeente ook toegankelijk maken voor Amstelveners. “We hebben het schilderij nu tijdelijk naar het raadhuis gehaald en we onderzoeken waar we werk uit het depot volgend jaar een plek kunnen geven, zodat heel Amstelveen het kan zien,” vertelt wethouder Raat. Hoe dat vorm moet krijgen hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  

Het werk van Karel Appel was sinds 2002 in bewaring bij het Cobra Museum en hangt nu tijdelijk goed beveiligd in de werkkamer van Herbert Raat in het raadhuis. Het is een van werken uit de kunstcollectie die zich in depot bevinden die de gemeente naar buiten wil brengen. De kunstcollectie van de gemeente bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, en uit foto’s en kleine beelden. De gemeente onderzoekt momenteel hoe zij deze kunst voor alle Amstelveners toegankelijk kan maken. Voor een werk als dat van Appel moet daar wel een veilige plek voor gevonden om diefstal te voorkomen. “Je kunt het niet zomaar in een wijkcentrum ophangen.”

NIET ALLEEN VOOR ELITE Er wordt volgens Raat ook aan plannen gewerkt om het gemeentelijk kunstbezit tevens via internet te kunnen tonen. De gemeente is bezig om alle werken in een systeem te registreren waarbij een directe koppeling gemaakt kan worden met een website of app, zodat de collectie op termijn voor alle Amstelveners te zien is. De gemeente wil via internet ook informatie over beelden die buiten in de openbare ruimte staan toegankelijker maken. “Er komen ook wandelroutes langs kunst in Amstelveen. We willen kunst en cultuur beter zichtbaar maken. Het is niet alleen voor de elite, maar voor iedereen,” aldus Raat.  

VEELBELOVEND TALENT Een deel van het gemeentelijk kunstbezit is nu al te zien in het raadhuis rondom de raadszaal. Het gaat daarbij om kunstwerken van gevestigde namen zoals Jan Verschoor en Jan Sierhuis, naast het vorig jaar aangekochte keramiek van de talentvolle Japanse kunstenaar Kaori Kurihara. “Wij geloven in het investeren in jong en veelbelovend talent en willen hen graag een podium geven,” zegt wethouder Herbert Raat. “Dit vloeit voort uit de Cultuurnota die in overleg met de gemeenteraad tot stand is gekomen. De gemeente heeft een traditie in het verkrijgen van werk van veelbelovende kunstenaars. Zo bezaten we eerder, voordat ze bekend werd, werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Dit jaar won zij de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs.”

NIEUWE AANKOOP De gemeente heeft recent de kunstcollectie met werken van veelbelovende kunstenaars uit Amstelveen en omgeving verder uitgebreid. Dat gebeurde door aankoop van de video-installatie ‘What I Need to Know’ van de Amstelveense kunstenaar Thom van Rijckevorsel (1977). De video was eerder dit jaar te zien tijdens de achtste Amstelveen Triënnale. Van 9 oktober tot 29 november is de video en ander werk van hem te zien in Museum Jan (voorheen Van der Togt) aan de Dorpsstraat. Daar vindt dan de tentoonstelling expositie ‘Thom van Rijckevorsel – Rock, Paper, Screen’ plaats. Van Rijkckevorsel maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde object en de werkelijkheid. Na de expositie is het werk te zien in het raadhuis waar het op een beeldscherm vertoond zal worden 

VAN BELANG Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 2.250 euro en gebeurde op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst. Volgens wethouder Raat is het juist in deze sombere tijd belangrijk om ook geld uit te trekken voor kunst. “Het is vanwege het coronavirus een sombere tijd. Kunst en cultuur zijn dan juist van belang, omdat ze voor een stukje levensvreugde kunnen zorgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie