Peter Kluskens en Wil de Reus tonen een van de schilderijen.
Peter Kluskens en Wil de Reus tonen een van de schilderijen. Caspar Kabalt

Expositie De Werelden tot 11 oktober te zien in ANNA Amstelveen

21 september 2020 om 11:35 Kunst

AMSTELVEEN Onder het glas-in-lood kerkraam van de ANNA hangen sinds 16 september de werken van de overleden schilder Henk Hartog. Op verzoek worden zijn werken tentoongesteld en verkocht ten behoeve van de Hersenstichting.

HENK HARTOG Henk Hartog had jarenlang een meubel- en designwinkel en werd geroemd om zijn ontwerpen als binnenhuisarchitect. Beeldhouwer Jan Verschoor, herinnert zich Henk en zijn vrouw nog goed. "Als zij binnenkwamen, was het meteen feest," zegt hij. "Ze wisten enorm veel van kunst en verzamelden in een museum al snel een groep mensen om zich heen die ze rondleidden." Het werk heeft op verschillende plekken gehangen, maar verkoop was voor Hartog nooit een doel op zich. "Opmerkelijk. Hij kon er simpelweg geen afstand van nemen."

EXPOSITIE Na Hartogs overlijden en een verhuizing moest het werk weg. "Doodzonde," zegt initiator Wil de Reus. "Kijk," ze wijst naar de doeken. "Elk schilderij heeft een cirkel met daarin een palet aan diversiteit; kleur en textuur maken het verschil. Het zijn werelden en ze prikkelen de hersenen. Dat bracht ons op het idee om de schilderijen te exposeren en de opbrengst te schenken aan de Hersenstichting." Enthousiast vertelt ze hoe het idee tot stand kwam. Haar man mocht van zijn ex een werk uitzoeken. "Bij het uitkiezen hoorden we dat Hartogs vrouw lijdt aan Alzheimer en was het plan snel bedacht. We namen niet één schilderij mee, maar de hele serie. ANNA Amstelveen bleek de beste plek voor een expositie. De opbrengsten gaan naar de Hersenstichting.

OPBRENGST VOOR HERSENSTICHTING Annet van der Voort, regiovertegenwoordiger van de Hersenstichting is blij met het initiatief van Wil de Reus. "Dit zijn cadeautjes voor ons. Zonder inkomsten via vrijwilligers, van particulieren, vriendenloterijen en donateurs zijn wij nergens. We financieren wetenschappelijke onderzoeken, behartigen belangen van mensen met een hersenaandoening en zorgen voor erkenning en geven voorlichting. Vaak zie je niet aan iemand dat hij of zij een hersenaandoening heeft, terwijl een op de vier mensen ermee te maken krijgt. Denk aan een milde hersenschudding tot aan ziektes waar nog geen remedie voor is, zoals dementie. De Hersenstichting zet zich in om oplossingen te bieden."

CULTUUR "Ik werd gelijk enthousiast," zegt Peter Kluskens, mede-eigenaar ANNA. "We willen een ontmoetingsplaats zijn voor Amstelveners en streven naar variatie. Naast horeca en muziek is een expositie een mooie aanvulling. Het omarmt onze culturele doelstelling. En dat de opbrengsten naar een goed doel gaan stemt ons helemaal gelukkig." Ook wethouder Herbert Raat geeft aan dat het belangrijk is cultuur zichtbaar en toegankelijk te houden. "Een stad leeft door wat mensen brengen. Deze expositie is daar een mooi voorbeeld van."

ANNA Amstelveen, Amsterdamseweg 22. Open: woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur en zondag van 14.00 tot 20.00 uur. Expositie De Werelden is te zien tot 11 oktober.

De werken van Henk Hartog zijn te koop. De opbrengst is voor de Hersenstichting.
Het glas wordt geheven tijdens de opening van de expositie..
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie