Familieleden Flip en Sophie Schrameyer onthullen samen met wethouder Herbert Raat de tegel.
Familieleden Flip en Sophie Schrameyer onthullen samen met wethouder Herbert Raat de tegel. naomi heidinga

Gedenkteken onthuld voor oorlogsslachtoffers in Randwijck

7 september 2020 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een Duitse bommenwerper neerstortte en een woonblok schampte aan de Henegouwselaan in Randwijck. In de vuurzee die ontstond kwamen negen mensen om het leven. Wethouder Herbert Raat onthulde zaterdag 5 september op die plek een gedenktegel ter nagedachtenis aan deze ramp.

Binnen één gezin verloren een moeder en vijf kinderen het leven. De uitgebrande huizen, de nummers 85-91, zijn na de oorlog opnieuw opgebouwd. De gedenktegel is een initiatief van de nabestaanden en past in het programma Historisch Besef, waarbij de gemeente ernaar streeft om inwoners bekend te maken met de geschiedenis van Amstelveen. “Het is belangrijk om nooit te vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten en cultuur). “Amstelveners die langs deze plek lopen, kunnen op de tegel kort lezen wat hier is gebeurd. Het plaatsen van een gedenktegel is een mooi initiatief van de nabestaanden waar wij graag aan meewerken.”

TWEEDE TEGEL Volgend jaar volgt er een tweede gedenktegel, dan op de Charlotte van Montpensierlaan. Daar vielen in 1945 meer dan dertig doden toen twee splinterbommen van de RAF op de woonwijk vielen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie