Fraaie replica van de Tyrell zeswieler.
Fraaie replica van de Tyrell zeswieler. Bert Westendorp

Historisch genieten in Zandvoort; zeswieler steelt de show

6 september 2020 om 22:37 Uitderegio

ZANDVOORT Na het uitstellen van de Formule 1 op Circuit Zandvoort, waren het toch Formule 1 renwagens die afgelopen weekend bezit namen van de piste. Weliswaar historische Formule 1 automobielen, maar dat temperde het enthousiasme van een paar duizend bezoekers allerminst.

Het gebrul van de Formule 1 motoren begon al een half uur voor de start van de races en was tot in Haarlem te horen. De historische Formule 1 renwagens domineerden afgelopen weekend Circuitpark Zandvoort. Oordoppen waren dan ook geen overbodige luxe want het geluid van de Formule 1 wagens uit de jaren zeventig en tachtig waren, in tegenstelling tot de huidige Formule 1, simpelweg beschadigend voor het gehoor.

VIER VOORWIELEN "Pap, deze auto heeft vier voorwielen, dat kan toch niet." De verbazing was groot bij een jochie van een jaar of tien. Met verbazing keek deze jonge raceliefhebber naar een renwagen met in totaal zes wielen. In de jaren zeventig een sensatie en anno 2020 dus nog steeds.

BIJZONDER PROJECT De aparte attractie vormde de met zes wielen uitgeruste Tyrell P34. In 1976 reed dit bijzondere project tijdens de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort. Er waren nog slechts een paar originele chassis van de Formule 1 wagen en die bleken niet te koop. De Brit Jonathan Holtzman besloot het project nieuw leven in te blazen.

Aan de hand van originele tekeningen, beschikbaar gesteld door de familie Tyrell, bouwde Holtzman en zijn team de auto exact na. De Tyrell is in de uitvoering die ooit de Zweedse Grand Prix met de Zuid-Afrikaan Jody Scheckter achter het stuur. Scheckter won op miraculeuze wijze die race. Het was de enige overwinning van de zeswieler. De replica is op curieuze wijze één op één nagebouwd. Enkel de rollbar werd in verband met de huidige veiligheidseisen aangepast.

LAY-OUT Naast deze replica kwamen er diverse originele Formule 1 renwagens aan de start waaronder Lotus, March, Surtees, Williams, Lola, Ensign en Brabham. Dat de Ier Mike Cantillon met zijn Williams oppermachtig was, maakte niet uit. Het publiek, toch een aantal duizenden bezoekers ondanks corona maatregelen, genoot van het weerzien van weleer. De Formule 1 wagens hadden over het algemeen hun bekende lay-out, inclusief de namen van de coureurs die er ooit voor het wereldkampioenschap in gereden hadden. Voor de senior circuit bezoekers een duik in de nostalgie. En een confrontatie met de harde realiteit van die jaren. Veel coureurs met hun naam op de auto zijn dodelijk verongelukt…

ABARTH 500 Maar er was veel meer om het geheugen op te frissen. De legendarische Fiatjes Abarth 500, met het bekende motorklepje open voor de noodzakelijke koeling, deed verlangen naar de jaren zestig en zeventig. In die jaren gingen de Abarths de strijd aan met de Mini Coopers.

LMP 2 Le Mans automobielen maakten eveneens hun opwachting. De LMP wagens, met iets minder potentie dan de LMP 1, toonden hun snelheid aan het publiek. Wel met enige reserve allemaal want schade rijden met deze klassiekers is een peperdure zaak.

GRAND PRIX Het Formule 1 circuit van Zandvoort ligt er inmiddels prima bij. De pits zijn vergroot, diverse gebouwen, waaronder een restaurant opgebouwd voor een deel uit sloophout, is gereed en de iele stalen trapjes zijn vervangen door degelijke trappen. De uitstraling is inmiddels prima in orde.

Dan rest nog de vraag wanneer er een Grand Prix Formule 1 voor het wereldkampioenschap verreden gaat worden.

ALLES OF NIETS Dat hoofdstuk blijft door corona nog vaag. Sportief directeur Jan Lammers ziet een race zonder publiek of met slechts een paar duizend toeschouwers terecht niet zitten. Het moet alles of niets worden. De hoop is gevestigd op 2021. Lukt dat niet, dan is er in ieder geval als troostprijs nog de historische Grand Prix.

Bert Westendorp

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Formule 1 piloten gereed voor de strijd.
De Ier Mike Cantillon met een Williams (oud wereldkampioenswagen van Keke Rosberg) voert het veld aan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie