Jacobine van den Hoek
Jacobine van den Hoek Tammy van Nerum
Column Jacobine

Deal(er)

2 september 2020 om 11:55 Column

AMSTELVEEN Met grove kracht rammen de sloopkogels tegen de panden naast de A9. Ramen breken. Beton scheurt. De snelweg, de A9, bij Amstelveen wordt de komende jaren verbreed en verdiept; het kan niemand zijn ontgaan. Bomen sneuvelen en liggen gevloerd en gestapeld op het nu nog ontgonnen terrein en de komende weken zal het hout als stammen en blokken worden afgevoerd. Veel huizen bij het Oude Dorp zijn al verdwenen Maar tussen de ravage schittert een gloednieuw wit pand. De BMW- en Mini-logo’s geven aan waar ze voor staan. Het is een pand waar maandenlang aan is gewerkt en dat voor veel geld is opgeknapt. Het staat precies op een plek waar in de toekomst de verbrede snelweg gaat lopen.

Hoe? Dat denk ik elke keer als ik over de brug bij de A9 wandel. Hoe kan het dat het belendende gebouw gesloopt moet worden en de dealer kan blijven staan? Komt het gebouw op een rijbaan te staan? Of zijn ze tegenwoordig zo handig dat een gebouw als een blokje kan worden opgetild en kan worden verplaatst? Het zal geen ‘foutje, bedankt’ zijn, daarvoor is het A9-project al te lang gaande. Ik vroeg het mijn vriend en hij haalde zijn schouders op.

Na een rondvraag ken ik het antwoord. Het bedrijf, Van Poelgeest, is niet voor niets een dealer. Met enig handjeklap moet het zijn beklonken: het gebouw zal over een paar jaar, vanuit de komende bouwput, als het ware als een feniks verrijzen aan de vernieuwde Rijksweg. Als onderdeel van de geluidswal zal het net zo iconisch worden als Louwman aan de A2. Zullen we over zes jaar, op de A9, als het buiten donker is, en de lichten branden, dan ook onze snelheid verminderen? Zullen we ons bij Amstelveen vergapen aan nieuwe automodellen? Geen Maserati’s, Lamborghini’s of Bentley’s, maar BMW’s en Mini’s.

Onze jongens willen, later als ze groot zijn, de mooiste auto, weten ze al. Ze worden enthousiast van Ferrari’s, Porsches en de BMW iX3. Rijdend op de A2 staan we (figuurlijk!) even stil bij mooie merken. Zullen we dat over ruim zes jaar ook op de snelweg bij Amstelveen gaan doen? Zien we dan in plaats van sloopkogels nu, de nieuwste kroonauto’s in een showroom staan?

Niet alles is voorspelbaar. Misschien is dat maar goed ook. Als we elke uitkomst zouden weten, gaat de lol van het bouwen er vanaf.

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

www.jacobinevandenhoek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie