MQ scan vallen en duikelen.
MQ scan vallen en duikelen. Hans Willink

Test motorische vaardigheden leerlingen basisscholen Amstelveen

24 augustus 2020 om 15:15 Overig

AMSTELVEEN AmstelveenSport hervat samen met de basisscholen vanaf 24 augustus de MQ scan voor basisschoolleerlingen. De MQ scan meet de motorische vaardigheid van een kind. De basis motorische vaardigheden zijn: snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. AmstelveenSport is vorig jaar al begonnen met het afnemen van de MQ scan op een deel van de basisscholen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat in Amstelveen 21% van de kinderen onvaardig is. Landelijk is dat 28 procent. Ruim 8 procent van de reeds geteste kinderen in Amstelveen zit ruim onder het basisvaardigheidsniveau. 

Snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen zijn volgens AmstelveenSport de vijf bouwstenen van een gezonde ontwikkeling. Kinderen die actief zijn, doen deze vaardigheden spelenderwijs op. Doordat kinderen tegenwoordig minder actief zijn dan vroeger scoren ze op dit gebied lager dan voorheen. Dat terwijl een goede motorische ontwikkeling bepalend kan zijn voor de gezondheid op latere leeftijd. Het bevorderen van de motorisch ontwikkeling van kinderen heeft volgens AmstelvenSport dus ook op lange termijn een gunstig effect op de volksgezondheid. 

GYMZAAL “De MQ scan wordt afgenomen in een standaard gymzaal,” vertelt Erik Beertsen, buurtsportcoach jeugd. “We gebruiken gewoon het materiaal dat op school aanwezig is. We testen bewegingsvaardigheden zoals balanceren, klimmen, springen, rollen en (hard)lopen. Voor de kinderen voelt het als een gewone gymles. Ze doen er met veel plezier aan mee. Als er geconstateerd wordt dat een kind een bewegingsachterstand heeft, overlegt de school met ons en maken we samen een beweegplan dat past bij het kind. Zo zorgen we ervoor dat het kind op een plezierige manier zijn of haar vaardigheid vergroot. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat alle kinderen in Amstelveen beweegvaardig zijn.”

Als alle MQ scans afgenomen zijn, ontstaat er een goed beeld van de motorische vaardigheid van alle basisschoolleerlingen in Amstelveen. De MQ test zal vervolgens elk half jaar herhaald worden, zodat er inzicht verkregen wordt in de ontwikkeling van deze kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie