Afbeelding
Piet de Boer

IVN: 'Nog even van de klimop afblijven!'

29 augustus 2020 om 15:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Ook al is de klimop op dit moment nog niet begonnen met bloeien, kan het geen kwaad alvast duidelijk te maken hoe belangrijk deze plant is. Juist omdat bloei bij klimop laat begint is het voor veel beesten die de winter willen overleven van groot belang. Insecten als vlinders en zweefvliegen (maar vergeet ook de zeldzame klimopbij niet, die zich ook in de buurt van Amstelveen laat zien) profiteren met volle teugen van de laatste kans zich nog even wat stuifmeel en nectar te eten voordat de winterstop zich aandoet.

De klimop (bij tuincentra vaak deftig Hedera genoemd) groeit, zoals zijn naam al belooft, tegen muren, schuttingen en bomen op. De klimop kan die objecten in het geheel verstoppen, wat ze aantrekkelijk maakt voor diverse dieren. Vooral omdat ze gedurende de winter hun bladeren niet verliezen zorgt het uitstekend voor beschutting. Niet alleen jouw huis blijft er warm bij, ook vogels vinden er een prettig onderkomen. Bovendien hebben ze op een gegeven moment wat te eten als de vruchten eindelijk te verschijnen.

Dat zijn alvast een paar redenen om de klimop vooral niet eind augustus te gaan snoeien. Veel soorten lijden daar onder: eten in de vorm van bloemen en vruchten verdwijnt, maar een behaaglijk winteronderkomen valt voor veel insecten weg. En dat kan uiteindelijk in het nadeel van de tuineigenaar zijn.

Tuinders en boeren komen er langzamerhand achter dat ze hun akkers het beste kunnen omheinen met een strook planten die aantrekkelijk is voor insecten. Kwekers van vruchtbomen, appel- en perenboeren; ook zij weten ondertussen dat ze beter gras wat hoger kunnen laten schieten of hagen als omheining moeten gebruiken om zodoende gebruik te maken van de honger van de insecten die zich in dat groen vestigen. Roofwantsen en oorwormen verzetten daar goed werk voor fruittelers, want de voor de oogst schadelijke bladluizen worden ijverig door hen opgegeten. Ook al beschadigt een oorworm een enkele appel, kon er aangetoond worden dat de oogst groter werd als er goede condities voor hun werden gecreëerd.

Zo werkt dat ook ongeveer met een klimop in de tuin. Er zijn namelijk enkele soorten zweefvliegen wiens larven dol zijn op bladluizen. Geef je zweefvliegen te eten en winterbeschutting in de vorm van een klimop, dan zal deze vroeg in het voorjaar nakomelingen produceren. Een grote kans dat die nakomelingen vervolgens ook wel wat te eten lusten van hun favoriete voer: bladluisparty voor de zweefvlieglarve!

Tekst: Ton Zijp. Beeld door Piet de Boer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie