Patricia Tjiook - Liem legt een krans bij de Nationale Herdenking.
Patricia Tjiook - Liem legt een krans bij de Nationale Herdenking. Nationale Herdenking

Patricia Tjiook – Liem legt burgerkrans tijdens Nationale Indië Herdenking

11 augustus 2020 om 11:48 Historie

AMSTELVEEN Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Tijdens de Nationale Herdenking legt de 81-jarige Patricia Tjiook-Liem uit Amstelveen een krans voor de burgerslachtoffers en specifiek voor de Chinese slachtoffers. 

Er wordt daarnaast een krans gelegd voor de militaire slachtoffers en dan met name de Molukse. De drie-generatie-krans wordt gelegd door een familie voor de Joodse slachtoffers van de Japanse bezetting. De Nationale Herdenking wordt dit jaar bijgewoond door de Koning en minister-president Mark Rutte spreekt de herdenkingsrede uit. De herdenking is vanwege de Corona-maatregelen niet openbaar, maar is live te volgen via NPO1.

Patricia Tjiook- Liem is in 1939 geboren in Cheribon, West-Java. De families van haar Chinese ouders waren al vele generaties in Indonesië gevestigd. In 1942 ontvluchtte het gezin Cheribon, toen huis en bedrijven door de Japanners in beslag werden genomen. De oorlogsjaren werden noodgedwongen doorgebracht in de Chinese wijk in Semarang. Daar maakte het gezin in oktober 1945 de slag om Semarang van dichtbij mee. Patricia Tjiook – Liem is voorzitter van de Stichting Chinese Indonesian Heritage Center. Haar aandachtsgebied is de geschiedenis van de Chinezen in Nederlands-Indië, Indonesië en Nederland.

75 jaar 15 augustus 1945 Minister-president Mark Rutte spreekt dit jaar de Herdenkingsrede uit, hij doet dit als representant van de Indische naoorlogse generatie. De oorlogsgeneratie wordt vertegenwoordigd door Aarnout Loudon, die als kleuter in een kamp zat en zijn vader verloor in de oorlog. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Maddy Batelaan, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, de school die het Indisch monument heeft geadopteerd. Dinand Woesthoff en Yosina Roemajauw treden samen op. Koning Willem-Alexander is aanwezig en legt de eerste krans.

Samen Thuis Herdenken: samen nasi bunkus eten Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar. Binnen de huidige richtlijnen kunnen helaas niet de duizenden mensen aanwezig zijn die andere jaren bij de Nationale Herdenking aanwezig zijn. Iedereen wordt opgeroepen samen thuis te herdenken. Dat kan door de vlag te hijsen, door samen de herdenking live te volgen vanaf 12.10 uur op NPO1, de Melati te dragen – de Indische jasmijn die het nationaal symbool is van respect, betrokkenheid en medeleven, en door ’s middags gezamenlijk – onder begeleiding van kok Vanja van der Leeden- het historische gerecht nasi bungkus te maken en te eten. Daarnaast kunnen alle thuisherdenkers zonnebloemen laten leggen bij het Indisch monument in Den Haag. Lees meer op: 15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus.

Nationale Herdenking Het Indisch Monument in Den Haag is in 1988 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien is er elk jaar een herdenking met veel leden van de eerste generatie en hun families. Er wordt stilgestaan bij de geschiedenis die ons allen bindt. De Melati, de Indische jasmijn, wordt gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Het is een Nationale Herdenking, met een nationale vlaginstructie.

AMSTELVEENSE HERDENKING Ook de herdenking in Amstelveen gaat dit jaar door, al wel in aangepaste vorm. Ook mogen hier bezoekers aanwezig zijn, zij moeten zich wel verplicht aanmelden om hun aanwezigheid kenbaar te maken. De herdenking wordt geopend door voorzitter Clemens Bouwens. Gevolgd door toespraken van onze burgemeester Tjapko Poppens en luitenant-kolonel Edwin Saiboo, algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders. Dit jaar houdt mevrouw Thea Meulders een toespraak over haar kamptijd op Sumatra. De Indië Herdenking begint om 19.15 uur in het Broersepark. Bezoekers kunnen zich aanmelden via info@indieherdenkingamstelveen.nl of 020 647 12 12.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie