De KLM-vloot wordt ook ingekrompen. Reeds uitgefaseerde passagiers-Boeing 747's vervoeren nog wel tijdelijk vracht.
De KLM-vloot wordt ook ingekrompen. Reeds uitgefaseerde passagiers-Boeing 747's vervoeren nog wel tijdelijk vracht. René de Leeuw

KLM zet mes in personeelsbestand

2 augustus 2020 om 13:52 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL De KLM heeft plannen bekend gemaakt voor het schrappen van 1.500 arbeidsplaatsen. Die komen bovenop het eerdere verdwijnen van zo’n 1.500 flexwerkers en zo’n 2.000 medewerkers die vrijwillig vertrekken. Het totale banenverlies bij de luchtvaartmaatschappij loopt daarmee op tot zo’n 5.000, van 33.000 terug naar 28.000 fte. Het is ongewis of het daarbij blijft; dat is afhankelijk van de mate van herstel.

Volgens KLM-topman Pieter Elbers gaat herstel lang duren en zijn de onzekerheden voorlopig groot. Het aantal vluchten neemt weliswaar weer geleidelijk toe. In juli voerde de KLM 30 procent uit van het aantal vluchten van voor de coronacrisis. Begin april was dat 10 procent. Maar de luchtvaartmaatschappij merkt daarbij op dat bezetting van de vliegtuigen laag is. De KLM bedient inmiddels weer de meeste van haar bestemmingen, maar met veel lagere frequenties. Voor de inkomsten is dat rampzalig. In het eerste halfjaar van 2020 boekte de KLM een verlies van 768 miljoen euro (vorig jaar 223 miljoen winst). Beroerder is het nooit eerder geweest. Daarbij moet dan nog bedacht worden dat de KLM in januari en februari goed draaide.
Met vracht gaat het beter. Op tal van vooral verre vluchten vervoert de KLM, behalve in het ruim, ook vracht in de cabine van passagiersvliegtuigen. De KLM richt de organisatie momenteel in voor 20 procent minder vliegen in 2021 en 2022. Het banenverlies loopt door het hele bedrijf heen. Tot 500 arbeidsplaatsen verdwijnen op de grond, 300 in de cabine, 300 in de cockpit en zo’n 400 bij dochterondernemingen zoals Transavia. Volledig herstel gaat volgens de KLM minstens tot 2023 of 2024 duren en is afhankelijk van hoe de situatie rond het coronavirus zich ontwikkelt, het economisch herstel en de reislust van klanten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie