Het ontwerp voor de vernieuwde Bamboebrug.
Het ontwerp voor de vernieuwde Bamboebrug. Architectenbureau Ruben Wennekers.

'Bamboebrug' naar Bloesempark tijdelijk dicht wegens renovatie

1 augustus 2020 om 16:00 Recreatie

AMSTELVEEN De 'bamboebrug' naar het Bloesempark in het Amsterdamse Bos wordt van 10 augustus tot en met 25 september afgesloten wegens renovatie. Eerder dit jaar werden al alle bamboedelen van de brug verwijderd, zodat feitelijk nu alleen een stalen skelet met noodsteunen resteert. De brug is na een aantal noodreparaties aan vervanging toe. De nieuwe onderdelen zijn inmiddels gereed en het renovatiewerk kan beginnen. Omdat het niet mogelijk is voor de medewerkers van de aannemer om tijdens het werk minimaal 1,5 meter afstand te houden tot bezoekers, wordt de brug voor deze periode afgesloten.

De brug is circa 175 meter lang en biedt pano­ramisch uitzicht over de natuur rondom het Bloesempark. De brug is in 2000 gebouwd als eerste bamboe bouwwerk in Nederland. De oude brug moest worden aangepast omdat de brugleuning van bamboe niet tegen het Nederlandse klimaat bestand bleek. De nieuwe brugleuning is gemaakt van thermisch verzinkt staal in combinatie met composiet-bamboe staanders en staaldraad. Dit materiaal heeft een langere levensduur en is bestand tegen de westerse weersomstandigheden.

De staanders zijn ontworpen in de vorm van een draak, passend bij het Japanse uitgangspunt voor het Bloesempark. De kersenbomen in het park zijn namelijk door de 'Japanese Women's Club' geschonken in verband met de goede handelsrelatie tussen Nederland en Japan.   

De staanders volgen een vloeiende lijn van hoog naar laag en verschillen per zijde. Op de brug worden een aantal zitjes gemaakt zodat bezoekers van de omgeving kunnen genieten. 

Vooruitlopend op de renovatie is er ook gewerkt aan de toegankelijkheid van het Bloesempark. Zo is het wegdek van de Bleekerskade bij het park vernieuwd. Het pad verkeerde in slechte staat en zat vol hobbels en kuilen. Verder zijn de rododendrons en andere beplanting in het gebied nagekeken en waar nodig bijgeplant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie