Het plan voor een stadsstrand aan de noordelijke Poeloever met een afgebakend stuk zwemwater.
Het plan voor een stadsstrand aan de noordelijke Poeloever met een afgebakend stuk zwemwater. Gemeente Amstelveen

Plannen in de maak voor zandstrand aan noordelijke Poeloever

31 juli 2020 om 11:01 Recreatie

AMSTELVEEN Er wordt gewerkt aan plannen voor realisatie van een stadsstrand aan de Noordelijke Poeloever met een afgebakend stuk zwemwater. Het college van B en W heeft in maart besloten om een voorkeursvariant voor een zandstrand ten westen van Poel’s Up nader uit te werken. Dat voorstel wordt nu nader uitgewerkt en naar verwachting In het najaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Realisatie van een zandstrand is volgens wethouder Rob Ellermeijer de beste manier om zwemmen in De Poel op korte termijn mogelijk te maken en een impuls te geven aan waterrecreatie in het gebied. “We zijn hierover blijvend in goed overleg met onze partners, zoals de gemeente Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, en de provincie Noord-Holland.”

BAGGEREN EN AFBAKENEN Volgens het plan waar het college aan werkt, moet de zwemzone voor het strand  gebaggerd en afgebakend worden. Op de bodem komt een zandlaag. “Door het gebied fysiek te scheiden van de rest van de plas kan de waterkwaliteit voor het strand worden geregeld en kan veilig worden gezwommen“, legt Ellermeijer uit. “In dit plan is ook voorzien in een steiger aan de oostkant van Poel’s Up. Daar kan ook de kleinschalige watersport gebruik van maken.”

DEFOSFATERING De gemeente heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de waterkwaliteit in de Poel te verbeteren en zwemmen ook weer mogelijk te maken. Een combinatie van maatregelen is nodig, zoals het baggeren van slib de reeds ingezette defosfatering. Het is echter niet aan te geven binnen welke termijnen de maatregelen effect hebben. Vervolgonderzoek is daarom nodig om te beoordelen wat mogelijk is. Hierover vindt overleg plaats met de partners.

De plannen voor de Noordelijke Poeloever zijn onderdeel van de integrale plannen van het college voor het Oude Dorp. Het college wil aan de Noordelijke Poeloever meer ruimte voor recreatie, sport en bewegen en horeca met respect voor de natuurlijke omgeving. Ook de looproute tussen Amsterdamse Bos en het Oude Dorp zal een meer natuurlijke verbinding moeten worden en groen karakter moeten krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie