SP-burgerraadslid Wil Roode en SP-raadslid Marina Casadei.
SP-burgerraadslid Wil Roode en SP-raadslid Marina Casadei. SP Amstelveen

SP stelt vragen over naleving privacywetgeving door Sociaal Team

28 juli 2020 om 14:01 Politiek

AMSTELVEEN Een aantal cliënten van het Sociaal Team heeft in hun contact met de SP zorgen geuit over het Sociaal Team. Deze cliënten vragen zich af of het mogelijk is om privacygevoelige informatie uit te wisselen met andere gemeentelijke afdelingen, meldt de SP. 

Ook vragen zij zich af of er privacygevoelige informatie mag worden opgevraagd bij derden, zoals huisartsen. Bij de SP zijn bovendien meerdere gevallen bekend van zorgmeldingen die zijn gedaan door onder andere medewerkers van het Sociaal Team, zonder daarover de betrokken cliënten te informeren. De SP van mening is dat medewerkers van het Sociaal Team een vertrouwensrelatie moeten hebben met hun cliënten. Het is onvoldoende inzichtelijk hoe het sociaal team van de gemeente te werk gaat sinds de totstandkoming van dit gemeentelijk team. 

Fractielid Wil Roode heeft hierover vragen gesteld aan het college. 

Het gemeentelijke Sociaal Team is vijf jaar geleden tot stand gekomen en gehuisvest in het gemeentehuis zelf. De mensen die er werken, zoals de maatschappelijk werkers, zijn tevens ambtenaar in dienst van de gemeente. Ze dienen verantwoording af te leggen aan hun werkgever: het college van burgemeester en wethouders. En daarin schuilt volgens de SP het gevaar waar de partij ten tijde van de zogenaamde transitie al voor waarschuwde. Want inmiddels is het, vijf jaar na de invoering van dit systeem, duidelijk welke gevolgen deze constructie heeft, aldus de partij. 

"Er is onrust ontstaan bij burgers die een beroep doen op hulp van de gemeente. Een gevolg van de werkwijze van het Sociaal Team. Waar voorheen onafhankelijk maatschappelijk werk om hulp kon worden gevraagd krijgen burgers nu te maken met een onvoorstelbare controledrang en worden door de gemeente hun gegevens vastgelegd. De zogenaamde geheimhoudingsplicht en de beroepsethiek van een maatschappelijk werker zijn hieraan volledig ondergeschikt gemaakt. Het is daarom van het grootste belang dat de privacyregels worden gerespecteerd en nageleefd", aldus SP-fractielid Wil Roode. "Door het invoeren van steeds meer controle en grip op haar burgers is de gemeente Amstelveen een samenleving geworden met totalitaire trekjes. Dat moet stoppen. Daarom wil de SP dat het college zich verantwoordt door te verzoeken het rapport te verstrekken aan de gemeenteraad over de zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA) en de adviezen die daaruit zijn overgenomen."

Het hele document van Wil Roode over dit onderwerp is te lezen op de website van de SP.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie