Afbeelding
Picasa

Linda Roos kritisch over voorstellen Amsterdamse Bos

28 juli 2020 om 12:55 Opinie

AMSTELVEEN Prominent bbA- lid en voormalig fractievoorzitter van bbA, alsmede intensief gebruiker van het Amsterdamse Bos, Linda Roos is het helemaal niet eens met de nota Bosplan 2020-2030, Onderweg naar 100 jaar Amsterdamse Bos van de gemeentebesturen van Amsterdam en Amstelveen. Zij maakt gebruik van de schriftelijke inspraakmogelijkheden. In een uitvoerige notitie noemt zij haar bezwaren op en doet zelf diverse voorstellen die tegemoet komen aan onder andere de 8.000 ondertekenaars van een petitie tegen de voorstellen van Amsterdam en Amstelveen.

Naast haar suggesties voor wijzigingen en verbeteringen heeft Roos tevens een aantal vragen gesteld ter verduidelijking. "De antwoorden daarop zijn van belang in verband met het kunnen inschatten van de consequenties van de aannames en plannen. Ik zal in bezit van die antwoorden dan ook graag in tweede termijn willen reageren. Tevens onderschrijf ik de petitie die door 8.000 mensen is getekend", meldt ze. 

Roos is tegen het verwijderen van de parallelle paden. Dat leidt tot krapte bij (meer)bezoekers vindt ze. Ook verzoekt ze de gemeenten om de bestaande gebieden en bestaande mogelijkheden voor loslopende honden niet te wijzigen. "Volstrekt onduidelijk is of en in hoeverre er sprake is van conflicten met loslopende honden. Dit geldt ook de schade aan flora en fauna.  De genoemde speelplaatsen voor honden zijn absoluut geen alternatief (te veel op een klein oppervlak)."
 De wijziging om alle paden voor voetgangers, fietsers, en (loslopende)honden open te stellen leidt tot veel irritaties en onveilige situaties, stelt Linda Roos. Deze maatregel zou moeten worden teruggedraaid, vindt ze. Race-, cross- en toerfietsen mogen dan alleen op daartoe aangewezen fietspaden en gemotoriseerd (bromfiets, scooter, 40 km fiets)verkeer is verboden.

Zwaar verkeer als vrachtwagens en tractoren, nodig bij evenementen en onderhoud, zorgen voor schade. "Onduidelijk is welke maatregelen hiervoor zijn getroffen en in hoeverre het gebruik ervan kan worden beperkt." In verband met huftergedrag als brandstichting vraag Roos zich af of houten bankjes niet kunnen worden vervangen door een andere vorm van meubilair en of er aandacht is voor het liggende hout op risico-plaatsen, zeker in de droge zomertijd.

Met meer evenementen, voorzieningen als boomhutten, skatebaan, crossbaan en voedselbos gaat het Bos volgens Roos in de richting van een pretpark. "Dit heeft ernstige consequenties op vooral de rust, sport en de recreatiemogelijkheden waarvoor het bos zo centraal staat in de omgeving. Met mij opteren vele bosgebruikers er voor het Bos laten zoals het is en de nota in te trekken."

De hele notitie van Linda Roos is te lezen op burgerbelangen-amstelveen.nl

INSPRAAK De inspraakperiode duurt tot 30 juli. Het Bosplan is beschikbaar als download op amsterdamsebos.nl en bij de gemeente Amstelveen. Het ligt ter inzage bij de balie Bouwen op het raadhuis van de gemeente Amstelveen en bij de stadsloketten van Amsterdam. Inspreken kan zowel in Amsterdam als in Amstelveen. Een reactie sturen kan via het digitaal formulier of schriftelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie