Afbeelding
Politie.nl

Steeds vaker diefstal van katalysatoren uit personenauto's

21 juli 2020 om 10:16 Inbraak

AMSTELVEEN In Nederland is sinds augustus 2019 al zo’n 1.400 keer aangifte gedaan van de diefstal van katalysatoren van personenauto’s. Een enorme toename ten opzichte van de jaren ervoor. Ook in Amstelveen krijgt de politie steeds vaker te maken met deze diefstallen. Daar werden onlangs in één week drie katalysatoren uit auto's gehaald. Vooral de Toyota Prius is daarbij 'populair'.

In katalysatoren zijn edelmetalen verwerkt. Door de sterk gestegen prijs daarvan zijn de onderdelen bij criminelen in trek. Die halen de katalysatoren onder auto’s vandaan, vooral van particulieren die hun auto bij hun woning hebben geparkeerd.
SCHADE De politie houdt geregeld katalysatordieven aan. Meestal zijn zij afkomstig uit Oost-Europa en reizen zij door het hele land om toe te slaan. Op de zwarte markt levert een katalysator doorgaans tussen 50 en 100 euro op. Bij de schade die ontstaat bij de diefstal gaat het echter om een aanzienlijk groter bedrag. De reparatie kost al gauw 2000 euro.

Ook politie Haarlem meldt dat er opvallend veel diefstallen van katalysatoren voorkomen. Daarnaast worden ook uit Audi's onderdelen gestolen. Dan gaat het om het stuur en de airbags.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie