Afbeelding
Joop Touw

Amstelveense schrijver Kollaard wint Libris Literatuur Prijs

19 juli 2020 om 07:00 Kunst

AMSTELVEEN De in Amstelveen geboren schrijver Sander Kollaard (1961) won dit jaar vrij onverwacht de Libris Literatuur Prijs 2020. Hij treedt hiermee in de voetsporen van eerdere winnaars als Hugo Claus, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Zaterdag was hij weer even in Amstelveen.

Zijn boek ‘Uit het leven van een hond’ wordt door de jury beschreven als ‘een bijzonder boek over een onopmerkelijke man’. Het beschrijft één dag, een zonnige zaterdag, uit het leven van Henk, 56 jaar, verpleegkundige, alleenstaand. Hij gaat naar de kaasboer, maakt een busritje, gaat barbecueën met familie. De jury vond het troostrijk. ‘Een boek dat draait om het kleine en dagelijkse, over een heel gewoon leven waarin niets bijzonders aan de hand is en dat juist dáárom soelaas biedt’.
Een goede reden om de schrijver weer eens uit te nodigen bij Boekhandel Libris Venstra. Niet heel eenvoudig te organiseren; de schrijver woont tegenwoordig in Zweden. Maar hij arriveerde redelijk op tijd op zaterdagmiddag voor een interview met Ivan Borghstijn. Door de corona-maatregelen zijn er vijftien mensen aanwezig die zo keurig 1½ meter afstand kunnen houden. “Mijn allereerste boek-interview was ook bij Venstra, maar toen nog in het oude pand op Binnenhof in 2012”, herinnert Kollaard zich. “Toen was er geen corona en toch waren er maar zeven mensen. En dat was voornamelijk familie."
De prijs winnen zorgde voor wat paniek; er komt nogal wat op je af. Maar uiteindelijk is er gewoon de trots. Het is tenslotte een prestigieuze prijs. Na de herinneringen wordt de inhoud van het boek besproken. Het Amstelveens Nieuwsblad gaat natuurlijk niks verraden; een boek moet je zelf lezen en met 156 pagina’s is dat een prima te doen in de vakantie. De eerste zin: ‘Het stadje ligt even na negen uur al verdoofd in de zon’. Veel leesplezier!

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie