Wethouder Herbert Raat lichtte de Amstelveense inbraakpreventie toe in het NOS-journaal.
Wethouder Herbert Raat lichtte de Amstelveense inbraakpreventie toe in het NOS-journaal. René de Leeuw

Inbraakpreventie Amstelveen krijgt landelijke aandacht

14 juli 2020 om 14:52 Wonen

AMSTELVEEN De Amstelveense aanpak om inbraken terug te dringen, was gisteravond te zien op het NOS-journaal. De preventie is nu weer heel relevant, nu landelijk de inbraakcijfers weer op het 'oude' niveau zijn van voor de coronacrisis. 

Enkele inwoners van de Straat van Magelhaens in de Amstelveense wijk Kostverloren kregen het woord in het journaal en vertelden wat de inbraken met hen deden. Bert Koftman vertelt: "We hebben twee pogingen gehad tot inbraak en een echte inbraak. Allemaal aan de achterkant. Met mijn vrouw en gezin deed dat heel veel. Zij kregen daar een heel onveilig gevoel van." 

Nu staat er extra hekwerk in de straat en dat maakt veel verschil voor de omwonenden. Cees Mulder maakte zich daar jarenlang hard voor. "Je vraagt je af hoe kan dit werken, maar het werkt", zegt hij vol overtuiging. "Mensen die hier als passanten door heen liepen, en handjeugd, die kijken nu wel uit."

In Amstelveen wordt fors geïnvesteerd in dit soort buurtprojecten zoals extra hekwerk, camera's die kentekens herkennen en oud-politiemensen die patrouilleren in de stad. Het inbraakpercentage is de laatste jaren enorm gedaald in Amstelveen, mede door de waakzaamheid van de inwoners. 

Wethouder Herbert Raat: "De kosten van inbraak en alles wat daarmee samenhangt, zijn gigantisch. Dan kan je beter een paar duizend euro investeren in zo'n hekwerk waardoor zo'n hele straat weer veilig is. Dus op de lange termijn is dat veel voordeliger", aldus de wethouder.

Maar het devies voor als je weggaat is nog altijd: "Ramen dicht, lichtje aan en deur op slot. Laat de buren een oogje in het zeil houden, laat hen de post weghalen en zorg ervoor dat kliko's en ladders weg zijn, zodat die niet gebruik kunnen worden om naar binnen te klimmen."

Bekijk hier de aflevering terug (vanaf 18:20 min.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie