Kruispunt Groenelaan/Sportlaan en omgeving met in het midden de hoge Stratusflat en daaronder de met een witte contour aangegeven omstreden Newa-bouwlocatie op de plaats van het huidige tankstation en de showroom aan de Sportlaan.
Kruispunt Groenelaan/Sportlaan en omgeving met in het midden de hoge Stratusflat en daaronder de met een witte contour aangegeven omstreden Newa-bouwlocatie op de plaats van het huidige tankstation en de showroom aan de Sportlaan. Hoogbouwvisie, gemeente Amstelveen
Brievenbus

Newa: niet aanpassen maar afwijzen

15 juli 2020 om 07:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Lezer Jos Hogenes schreef een ingezonden brief over de bouwplannen bij Newa. 

'De bewoners van de Najadeflat en omgeving zijn een handtekeningenactie begonnen om te voorkomen dat het terrein naast hun flat wordt volgebouwd. De wethouder vond het plan aanvankelijk 'een mooi initiatief' maar is geschrokken van zoveel weerstand. Zij heeft de ontwikkelaar verzocht het plan te wijzigen en hierover met de bewoners in gesprek te gaan.

Als dat tot consensus leidt wil het bestuur het project verder uitwerken omdat het 'kansen ziet de leefkwaliteit door woningbouw te verbeteren'. Het is jammer dat het bestuur niet nu al erkent dat dit een onmogelijke bouwlocatie is en élk plan hoe dan ook ten koste zal gaan van het woongenot, de bezonning, het uitzicht en de privacy van de huidige bewoners. Deze locatie volbouwen is een verminking van het stedenbouwkundig plan dat in de jaren zestig is bedacht en waar ook nu nog maar weinig op aan te merken valt. 

De showroom aan de voet van de Najadeflat komt uit de late jaren zestig en vormt samen met een soortgelijk gebouw aan de andere kant van de Sportlaan een symbolische toegang tot het centrum van de wijk. Als het bestuurde leefkwaliteit aan de Sportlaan wil verbeteren, is de meest realistische oplossing het opruimen van het tankstation en zeker niet het volbouwen van deze locatie. Gun de omwonenden eindelijk rust na zoveel jaren stank en geluid. 

Luister naar de bewoners die wellicht een bestemming weten voor de showroom of maak er een parkje van en verander het onoverzichtelijke kruispunt in een fraaie rotonde. Dáár is Amstelveen goed in, dat is leefkwaliteit verbeteren. Voor de projectontwikkelaar is vast wel ergens anders een plekje te vinden. Ik ben zo vrij het gemeentebestuur aan te raden ter plaatse te gaan kijken om vast te stellen dat een blok beton hier net zo misstaat als het overbouwen van de toegang tot het Broersepark aan de Amsterdamseweg.'

Jos Hogenes

Lees ook: Plan voor woningen aan Newa wordt aangepast

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie