De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren.
De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren. Afbeelding uit Startnotitie

PvdA blij met project Alleman Kwartier

3 juli 2020 om 13:30 Politiek

AMSTELVEEN Voor de Partij van de Arbeid bijna de ideale combinatie: een nieuw wijkcentrum, voor samenhang in de buurt. Een nieuw medisch centrum, voor goede zorg. En betaalbaar wonen, de eerste nieuwe sociale huurwoningen in jaren. Het plan Alleman Kwartier heeft het allemaal, aldus de partij.

Project Alleman Kwartier bestaat uit drie appartementengebouwen met drie tot vijf verdiepingen en één gebouw met daarin een nieuw wijkcentrum en medisch centrum. Deze komen in de Amstelveense wijk Bankras / Kostverloren, naast de hoge flat Den Bloeyenden Wijngeardt. Dit is de plek waar de oude Bankras sporthal stond met daar tegenover het huidige wijkcentrum. PvdA Raadslid Arnout van den Bosch: "Het oude wijkcentrum, met het oude medisch centrum er naast, is aan vervanging toe. Na 42 jaar is het gebouw echt op. Bovendien is het medisch centrum veel te klein geworden."

Toch was de totstandkoming van het plan niet gemakkelijk, meldt de PvdA. De ambities zijn hoog, maar de ruimte is beperkt. Bovendien kost het bouwen van het nieuwe wijkcentrum en het nieuwe medisch centrum veel geld. Dat geld moet voor een deel terugverdiend worden met de bouw van woningen. Betaalbare woningen leveren alleen niet zo veel op. Arnout van den Bosch: "Wethouder Floor Gordon en het team van de gemeente hebben een topprestatie geleverd: een mooi plan, met alles er op en er aan, en het past ook nog binnen het budget."

Toch was niet de hele gemeenteraad woensdag overtuigd. De oppositie stemde tegen vanwege bezwaren van omwonenden. PvdA Raadslid Arnout van den Bosch: "Het eerste plan met sociale huurwoningen in jaren en de oppositie stemt tegen. Ongelofelijk! Natuurlijk moet de politiek ook naar de belangen van buurtbewoners kijken, maar het algemeen belang is hier zo groot. We hebben die sociale huurwoningen en dat wijkcentrum echt nodig."

In de raadsvergadering van 1 juli 2020 is, met de steun van VVD en D66, het plan uiteindelijk met een meerderheid aangenomen. De gemeente kan verder, aldus de PvdA.

Lees ook het verslag van de gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie