Afbeelding
René de Leeuw

Coalitie: macht niet delen bij aanpak nasleep coronacrisis

2 juli 2020 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN De coalitiepartijen (VVD, D66, PvdA) zijn niet bereid de macht te delen met de oppositie als het gaat om het aanpakken van de gevolgen van de coronacrisis. Vooral BBA maakte zich de afgelopen werk sterk om te werken aan een raadsbrede aanpak hiervoor.

BBA-fractieleider Ruud Kootker kwam woensdagavond opnieuw met een pleidooi hiervoor. “Want het is niet zomaar een crisis, maar zeer waarschijnlijk de grootste in de afgelopen 100 jaar.” In een motie stelde Kootker voor een werkgroep te formeren, met daarin alle tien fracties. “Dit moet, liefst al in september, leiden tot het opstellen van een akkoord en uitvoeringsprogramma voor de periode tot de verkiezingen van 2022.”

Kees Noomen van de grootste coalitiepartij VVD zag er niets in: “Dit college bestuurt al namens ons allen. Zelfs in goede tijden wordt keurig alle oppositiepartijen gevraagd naar hun wensenlijstjes. Maar diverse fracties hebben bedankt voor de eer. Ik heb de VVD-fractievoorzitters in Amsterdam en Utrecht, waar de VVD in de oppositie zit en Groenlinks de grootste coalitiepartij is, gevraagd of zij daar ook hun ideeën mogen inbrengen bij de perspectiefnota. Ik werd hartelijk uitgelachen omdat zij daar niets krijgen. We zijn dus al roomser dan de paus.”

ÉÉN KEER CDA en AVA konden zich best vinden in de mogelijkheid die het college aan de oppositie biedt om ideeën aan te dragen. Wethouder Financiën Herbert Raat wees erop dat geld maar één keer uitgegeven kan worden: “Bijvoorbeeld óf aan een zwembad óf Legmeer. Die keuzes maken, daar is de politiek voor. Het is niet de raad die beslist, maar een meerderheid in de raad. Zo gaat het in de lokale democratie.” De BBA-motie haalde 12 stemmen voor en 24 tegen.

GroenLinks kwam met een motie over schuldhulpverlening. “Door de coronacrisis dreigt een grote diverse groep nieuwe kwetsbaren met financiële problemen te ontstaan,” zei fractieleider Martin Kortekaas. “En in Amstelveen is al een explosieve toename van hulpaanvragen te constateren. Daarom is snelle en toegankelijke schuldhulp onontbeerlijk. De huidige bezetting is daarvoor onvoldoende.” Kortekaas stelde voor geld te halen uit het gemeentelijke corona-noodfonds om de dienstverlening op peil te houden, teneinde vertraging bij de behandeling van aanvragen te voorkomen.” De raad ging hiermee unaniem akkoord.

LASTEN Patrick Adriaans (SP) maakt zich zorgen over lastenverzwaring voor de burger. “Omdat we verkeren in een uitzonderlijke situatie, is het wellicht een idee tijdelijk af te stappen van het kostendekkend moeten zijn van sommige diensten.” Harmen van der Steenhoven (D66) wil in de nasleep van de coronacrisis snel verder met de digitale dienstverlening. “We zouden bijvoorbeeld de aangifte van pasgeboren kinderen digitaal mogelijk moeten maken,” zei hij. Esther Veenboer (PvdA) wil niet dat stadsvernieuwing op de lange baan geschoven wordt en AVA pleitte voor investeren in de economie om mensen aan het werk te krijgen.

Pier Rienks (CDA) stelde tenslotte de vraag hoe het college aankijkt tegen geld lenen om ambities waar te maken die zonder lenen niet kunnen. “Momenteel is het redelijk gevaarloos mogelijk om te lenen,” aldus Rienks. “Mits er een goed plan voor terugbetaling aan ten grondslag ligt natuurlijk.” Wethouder Financiën Herbert Raat zei te komen uit een familiebedrijf: “Daar was het gewoonte zo min mogelijk te lenen, omdat als er iets mis gaat, schulden je in de problemen kunnen brengen. Maar het college sluit op dit moment niets uit.”

De SP onthield als enige fractie goedkeuring aan de Perspectiefnota. Volgens Adriaans ligt daarin al besloten dat na de crisis alles weer op de oude voet verder gaat.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie