Afbeelding
Eigen foto

Teams Keizer Karel College winnen in internationaal project Viruskenner

29 juni 2020 om 12:51 Onderwijs

AMSTELVEEN De finale en de prijsuitreiking van het internationale project Viruskenner vonden donderdag 25 juni plaats, dit jaar noodgedwongen online. De teams van het technasium van het Keizer Karel College wonnen de prijzen Beste inhoudelijke ontwerp en Creativiteit. 

Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli hebben de prijs voor Beste inhoudelijke ontwerp gewonnen. Dit team heeft door middel van een stopmotion-film hun idee voor een sms-alert in combinatie met een website en app toegelicht met daarin uitgebreide informatie over het virus Hepatitis A. 

MUIZENVAL Het team bestaande uit Stan, Sander en Jens gingen er met de prijs in de categorie Creativiteit vandoor. Om besmettingen met het hantavirus te voorkomen had dit team een slimme muizenval ontwikkeld, met daarin een urinesensor die het hantavirus kan herkennen. 

INTERNATIONAAL Viruskenner is een internationaal project waaraan in Nederland technasiumleerlingen uit 2 havo en 2 vwo meedoen. Doel van het project is de kennis over virusinfecties en manieren om ons hiertegen te beschermen te vergroten. Het project was dit jaar actueler dan ooit waarbij we gezien hebben dat een uitbraak altijd op de loer ligt. Door de corona-uitbraak hebben veel leerlingen het project vanuit huis afgemaakt. De opdrachtgever vanuit het Erasmus MC heeft keihard gewerkt aan onderzoek naar het coronavirus. 

TEAMS Ondanks alle beperkingen hebben 20 teams vanuit Nederland en Italië een met een inzending mee gedaan aan de finale en liefst 10 experts van het Erasmus MC als jurylid hebben alle inzendingen beoordeeld. De prijs voor het ontwerp met de grootste maatschappelijke impact ging naar Pien, Milou en Suzevan het Ulenhof College in Doetinchem. Zij hebben een deurklink ontworpen met daarin UVC-licht. Dit licht doodt bacteriën en virussen en wordt in laboratoria gebruikt voor sterilisatie van ruimtes. Deze innovatieve oplossing doodt de meeste virussen en bacteriën en daarmee is dit een ontwerp dat de algehele hygiëne kan verbeteren en veel nare besmettingen kan voorkomen. Wereldwijd zou dit een grote impact kunnen hebben. 

Aan het project Viruskenner doen niet alleen Nederlandse technasiumleerlingen mee. Ook verschillende scholen in Noord-Italië zijn elk jaar van de partij. Van de Italiaanse inzendingen won het team van Buonorotti ISS uit Trento met een zeer informatieve website over het dengue-virus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie