Een nest van de eikenprocessierups.
Een nest van de eikenprocessierups. Pixabay

Aantal eikenprocessierupsen lijkt minder dan vorig jaar

23 juni 2020 om 15:45 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Rond deze tijd vorig jaar bereikte de opmars van de eikenprocessierups een piek en zorgde voor veel overlast. Het lijkt erop dat dit jaar het aantal processierupsen lager is dan vorig jaar. De gemeente bereidde zich na de overlast van vorig jaar voor en is bij het signaleren van de eerste nesten direct in actie gekomen.

Een aannemer was tot nu toe dagelijks aan het werk om de nesten van de rups weg te halen. Daarbij krijgen plekken langs paden en druk bezochte plekken voorrang. Sinds begin juni 2020 heeft de gemeente nesten weggehaald uit circa 160 bomen op meer dan dertig locaties. De meeste nesten zijn gesignaleerd in het Thijssepark en De Braak maar ook de omgeving rond de Groen van Prinstererlaan. Het aantal meldingen neemt inmiddels af.
De gemeente heeft in 2019 ruim 1.500 nesten met eikenprocessierupsen verwijderd. Verspreid door de gemeente werden 600 besmette bomen met de harige rupsen aangetroffen. Sinds vorig jaar zijn tientallen nestkasten opgehangen in Amstelveen en zijn er bol- en knolgewassen aangeplant om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten. Samen met de vroegtijdige mechanische bestrijding door het wegzuigen van de nesten is dit mogelijk de reden van een terugloop van overlast.
Ook in het Amsterdamse Bos worden rupsen dagelijks bestreden. Volgens de Bosorganisatie zijn er de helft minder rupsennesten geconstateerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zou kunnen komen door het tijdig starten met een fulltime bestrijdingsploeg.


MELDEN VAN NEST De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de 'oksels' van de takken maar kunnen ook op de stam voorkomen. Wie een nest van een eikenprocessierups ziet, kan dat melden. Bel voor een nest in de Amstelveense wijken naar 020-540 49 11 en geef de locatie door. Een nest in het Amsterdamse Bos kan online gemeld worden via de website van de gemeente Amsterdam. Rupsennesten rond speelboerderij Elsenhove bestrijdt Groengebied Amstelland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie