Afbeelding
Pixabay

Politiek wil hulp gemeente bij opzetten streamingsdienst voor culturele organisaties

19 juni 2020 om 12:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN D66 en AvA hebben woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving aandacht gevraagd voor een initiatief van het Lokaal Overleg Culturele Organisaties in Amstelveen (LOCO). De cultuursector vraagt de gemeente hulp bij het opzetten van een streamingdienst, die volgens LOCO onontbeerlijk is omdat corona het publieksbereik ernstig vestoord. De twee fracties maken zich sterk voor een ‘mobiele streamingploeg' voor de culturele instellingen die met financiering uit het corona-noodfonds opgezet zou kunnen worden. 

Hulp is daarbij volgens de twee fracties nodig omdat digitalisering volgens hen in de kunst- en cultuursctor tot nu toe vaak alleen administratief toegepast is. Daarmee ontbreekt in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel scholen, vaak deskundigheid en apparatuur op het gebied van streaming,  

Het aantal bezoekers per activiteit en gebouw wordt nu door de coronamaatregelen enorm beperkt. "Streaming van evenementen, lessen, voorstellingen kan er voor zorgen dat meer Amstelveners kennis gaan nemen van de cultuur in Amstelveen: de stad als podium in de huiskamer”. Anne-Mieke van der Vet (D66). 

Volgens de twee fracties kan de gemeente door hulp te bieden bij het opzetten van een streamingsdienst voor een beter bereik van het aanbod zorgen. Dat geldt ook voor groepen die nu niet of moeilijk fysiek een voorstelling of les kunnen bezoeken. 

De twee fracties dat de streamingsdienst ook blijft bestaan, als alles weer ‘normaal’ is. "Het LOCO vindt dat streaming andere facetten van culturele voorzieningen kan openbaren, die voor de meeste bezoekers verborgen blijven zoals repetities, vernissages, decorbouw en backstage techniek,” vult Jacqueline Höcker (AvA) aan. 

“Indien streams kunnen worden teruggekeken worden Amstelveners in staat gesteld van cultuur te genieten op momenten die hen passen en in hoeveelheden die hen bekoren,” stelt Eme van der Schaaf (directeur van Griffioenen en initiatiefnemer binnen het LOCO).

Wethouder Herbert Raat (Cultuur) stond in de commissie positief tegenover het initiatief en liet weten de plannen graag snel tegemoet te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie