Bouwproject de Bankrastoren
Bouwproject de Bankrastoren EdB

Wijkbewoners verzetten zich tegen plannen Allemankwartier

15 juni 2020 om 14:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Er is grote weerstand in de wijk Bankras - Kostverloren omtrent het plan Allemankwartier, meldt stichting Allemansbelang. Recent publiceerde de gemeente Amstelveen de Startnotitie Allemankwartier. Het plan omvat drie woontorens met circa 150 appartementen, een zorgcentrum en een wijkcentrum, te bouwen op de plek van de voormalige Bankrashal en naastgelegen huidige medische post en buurtcentrum.

Er zijn grote bezwaren vanuit de hele wijk, die duidelijk breed gedragen worden blijkens de meer dan 200 aanwezigen op de eerdere inspraakavond en rond de 100 schriftelijk ingediende reacties van omwonenden. Wijkbewoners hebben zich verenigd in de stichting Allemansbelang om 'zich gezamenlijk te weer te stellen tegen de megalomane plannen die hun buurt nog verder bedreigen bovenop de al gigantische recente uitbreidingen'. "De zeer ambitieuze woonopgave die de gemeente zichzelf gesteld heeft, mag niet leiden tot het definitief ontnemen van woongenot en leefbaarheid van een hele wijk. Zoals al reeds eerder in het Amstelveens Nieuwsblad betoogd door een bekende makelaar, is het bijbouwen van appartementen een 'desastreuze en onomkeerbare verslechtering van de woningmarkt in Amstelveen' (AN, december 2019)", aldus Allemansbelang.

Ondanks deze waarschuwingen uit de markt en de grote weerstand in de wijk, is het plan door de gemeente slechts op details aangepast, meldt de stichting. De hoofdbezwaren blijven nog steeds staan: Ontbreken van een gebiedsnotitie en het in ogenschouw nemen van recente en aanstaande bouwprojecten in de nabije omgeving van het plangebied zoals de verdubbeling van de speciale school De Bloeijwijzer (voormalig De Schakel), de geplande verdubbeling van de gymzaal van de Bloeijwijzer en de realisatie van woontorens De Messina, Klaasje Zevenster, Bankrastoren.

Allemansbelang vindt verder dat er te veel en te hoge woningen komen op een klein stukje grond, dat er veel groen verloren gaat en de lucht- en lichtkwaliteit achteruit gaat door verdubbeling van de hoogte. De verkeerssituatie verslechtert door een nog verdere toename van de verkeers- en parkeerdruk. Door de nog steeds gehandhaafde afsluiting van de achterliggende Olympiadelaan als ontsluitingsweg voor de hele wijk ontstaan er steeds vaker files, terwijl de huidige bouwprojecten nog niet eens allemaal opgeleverd zijn. Onveilige verkeerssituaties bij de scholen in de wijk, onnodig oponthoud, invoering betaald parkeren en gezondheidsrisico’s door fijnstof-uitstoot zijn het gevolg, aldus Allemansbelang. De stichting benadrukt dat Amstelveen er niet op zit te wachten om een tweede Amsterdam te worden. "Deze plannen tasten onherstelbaar het karakter en de groenvoorziening in Amstelveen aan." Na de presentatie van de startnotitie in december 2019 is er door verontruste wijkbewoners en belanghebbenden samengewerkt om verzet aan te tekenen tegen de 'woonkolossen' op een te kleine ruimte. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting Allemansbelang, gericht op de bescherming van de woon- en leefbelangen van wijkbewoners.

In publicaties heeft de stichting al van zich laten horen. De gemeente heeft daarop direct aangegeven in gesprek te willen gaan met de stichting. Aangezien overleg met het projectteam in februari alleen over kleine aanpassingen van het plan binnen de gestelde kaders ging, wilde de stichting overleg met de wethouder. Dat gesprek heeft uiteindelijk op 8 juni plaatsgevonden, toen de startnotitie al klaar lag voor de commissie. In het eerste gesprek heeft de wethouder toegezegd dat de onderliggende onderzoeken op verkeersgebied, geluid en bezonning met de stichting gedeeld worden.

De stichting Allemansbelang is stellig van mening dat de startnotitie zoals die er nu ligt geen recht doet aan de bezwaren van wijkbewoners en omwonenden. Donderdag 18 juni vergadert de commissie Bouwen en Wonen over de startnotitie. De stichting Allemansbelang roept namens een groot aantal vastbesloten wijkbewoners de gemeenteraad en alle politieke partijen op om een halt toe te roepen 'aan deze ongebreidelde woningbouw en aantasting van het leefklimaat van duizenden huishoudens'. Het draagvlak in de wijk is simpelweg te laag om door te drukken dat deze startnotitie de basis gaat vormen voor verdere planvorming, aldus Allemansbelang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie