aerial image of tollroad payment
aerial image of tollroad payment Sebastian Vervenne

Tolwegen in De Meest Populaire Europese Vakantielanden

12 juni 2020 om 10:32 Partnercontent

We hebben een gekke periode achter de rug. Het coronavirus brak uit en de grenzen binnen Europa sloten. Nu de corona maatregelen in ons eigen land, maar ook in andere Europese landen weer iets versoepelen, kunnen we ook weer gaan nadenken over een vakantie buiten eigen land.  Met name autovakanties zijn populair.

Tolwegen Europa

In de meest populaire vakantielanden in Europa vind je tolwegen. Houd er rekening mee dat je tol moet betalen als je over tolwegen binnen Europa moet rijden. Wij hebben alle tolwegen Europa per land voor je op een rijtje gezet in een handig overzicht.

Tolwegen in Duitsland

In Duitsland is er sprake geweest van een tolplan, waarbij automobilisten van buiten Duitsland tol moesten betalen op de Duitse snelwegen. Het Europese Hof van Justitie heeft echter geoordeeld dat het Duitse tolplan in strijd is met de Europese regels vanwege discriminatie. In Duitsland hoef je dus nog geen tol te betalen. Op de vraag “Heb ik een vignet voor Duitsland nodig?” is het antwoord voorlopig dus nog steeds ‘nee’.

Wel moet je er rekening mee houden dat je in Duitsland een milieusticker nodig hebt om steden in te mogen rijden. Op die manier kunnen auto’s die te vervuilend zijn geweerd worden uit steden.

Tolwegen in Frankrijk

Frankrijk is een land in Europa waar je tolwegen tegenkomt.

Tolbadge

Voor Frankrijk kan je betalen met een tolbadge. Deze tolbadge is geldig voor Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Deze badge stel je voor vertrek in op jouw kenteken. De badge wordt bij een tolpoortje gescand en je kunt direct doorrijden. Het elektronisch tol betalen doe je pas achteraf, wanneer er een optelsom is van alle tolwegen waar jij gebruik van hebt gemaakt.

Hoeveel tol

Hoeveel tol je moet betalen hangt niet alleen af van de tolwegen waar je gebruik van maakt, maar ook van het voertuig waarmee je rijdt. Voor personenauto’s betaal je bijvoorbeeld minder tol dan voor een vrachtwagen.

Tolwegen in Hongarije

In Hongarije in Europa zijn er tolwegen waarvoor een vignet verplicht is. Vrijwel alle snelwegen zijn tolwegen, dus zonder vignet kom je het land met de auto niet door. Uitzonderingen zijn de wegen die rondom een stad leiden, maar om bij deze stukken te komen heb je wel een vignet nodig.

Hoe werkt het e-vignet?

Je hoeft het vignet niet op de voorruit van je auto te plakken. Het vignet werkt met een kentekenregistratie. Door middel van je kenteken wordt er gecontroleerd of je een vignet hebt gekocht en of je dus op de weg mag rijden.

Kosten vignet

De kosten van het vignet hangen af van het type voertuig waarmee je rijdt. Ook hangt het af van het type vignet dat je aanschaft. Je kunt een weekvignet kopen, maar je kunt ook een maandvignet of een jaarvignet kopen.

Tolwegen in Italië

In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen, met uitzondering van de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria en alle autosnelwegen op Sicilië.

Tolbadge

Je kunt tol in Italië betalen via de bemande tolhokjes met bijvoorbeeld een bankpas, maar je kunt er ook voor kiezen om van tevoren een tolbadge aan te schaffen. Hiermee kan je elektronisch tol betalen op snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en hoef je niet in de rij te staan om bij een bemand tolpoortje te kunnen betalen. Via de tolbadge wordt bijgehouden waar je hebt gereden.

Viacard

Je kunt in Italië ook betalen met een Viacard. Je rijdt dan door het poortje heen waarboven ‘Carte’ staat. Dit is een kaart voor mensen die geen creditcard hebben, maar die wel snel willen kunnen betalen bij de tolpoorten. Viacards zijn bij tankstations langs de snelweg te koop.

Hoeveel tol moet ik betalen?

De hoeveelheid tol die je in Italië betaalt hangt af van het type voertuig waarin je rijdt.

Tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk moet je op Autobahnen (A) en op Schnellstrassen (S) verplicht met een tolvignet rijden. Je kunt kiezen voor een “normaal” tolvignet, waarbij je een sticker op je voorruit plakt, of een digitaal tolvignet dat gekoppeld is aan je kenteken. De prijzen van deze twee vignetten zijn hetzelfde.

Hoe werkt het digitale tolvignet?

Een digitaal tolvignet wordt geregistreerd op basis van je kenteken. Je kunt deze online bestellen. Let wel op dat digitale vignetten niet direct na aankoop worden geactiveerd. Je moet deze dus ruim voor vertrek kopen.

Tolvrije trajecten

In Oostenrijk zijn er ook een aantal tolvrije trajecten, namelijk:      

  • A1 tussen de grens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord                
  • A7 tussen knooppunt Hafenstraße en knooppunt Urfahr bij Linz                 
  • A12 tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd        
  • A14 tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems             
  • A26 Linzer Autobahn.        

Sondermautstrecken

Sondermautstrecken zijn delen van het Oostenrijkse wegennetwerk waarvoor je apart tol moet betalen, ook wanneer je al een tolvignet hebt aangeschaft voor de overige wegen. Een vignet naast het apart betalen van tol voor de Sondermautstrecken is niet verplicht. Het is echter zo lastig om de Sondermautstrecken vanuit het buitenland te bereiken zonder gebruik te maken van een route met tolwegen, dat we je aanraden om wél een tolvignet aan te schaffen. De trajecten zijn:        

  • A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)                 
  • A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)             
  • A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)         
  • A11 Karawankentunnel                 
  • A13 Brennerautobahn                
  • S16 Arlberg Schnelstrasse         

Tolwegen in Portugal

Op de meeste autosnelwegen in Portugal is het verplicht om tol te betalen voor voertuigen. Bij een aantal trajecten is het uitsluitend mogelijk om elektrisch te betalen. Er zijn een aantal mogelijkheden om elektrisch te betalen.

Elektrisch tol betalen

Er zijn verschillende mogelijkheden om elektrisch tol te betalen.

  • Tolbadge. Je kunt een tolbadge  kopen voor Frankrijk, Spanje en Portugal, of voor Portugal, Italië, Frankrijk en Spanje. Een tolbadge is gebonden aan een kenteken.  
  • Easytoll. Easytoll is speciaal bedacht voor buitenlandse toeristen. Easytoll zorgt ervoor dat tolbedragen via tolpoortjes met camera’s automatisch worden afgeschreven. Je koppelt het kenteken namelijk aan je creditcard. Wil je gebruikmaken van Easytoll? Dan ben je verplicht om je te melden bij een Welcome Point aan de grens.         
  •  Toll Card. Dit is een kaart met een tegoed van €5, €10, €20 of €40 erop waarmee je tol kunt betalen.        
  •  Toll service. Deze mogelijkheid is bedacht voor reizigers die slechts enkele dagen in Portugal blijven. Toll Service is alleen te gebruiken om snelwegen met elektronische tolheffing en voor vooraf vastgelegde reistrajecten.
  • Verde Visitors. Blijf je langere tijd in Portugal? Dan kan je een elektronisch kastje huren waarmee jouw gebruik van de tolwegen automatisch wordt geregistreerd.         

Tolwegen in Spanje

In Spanje moet je voor de meeste autosnelwegen tol betalen. Autowegen en expreswegen zijn tolvrij.

Tol betalen in Spanje

Je kunt in Spanje de tol contant of met een creditcard betalen. Je kunt ook gebruikmaken van een tolbadge. Een tolbadge wordt gekoppeld aan je kenteken en registreert waar je gereden hebt. Het voordeel van een tolbadge is dat je niet hoeft te wachten bij de tolpoortjes.

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland is het betalen van tol verplicht. Dit doe je middels een tolvignet. Daarnaast wordt er in Zwitserland tol betaald bij twee grote tunnels.

Tolvignet

De vignetplicht geldt in Zwitserland voor auto’s en motoren met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg. Het vignet wordt bij het tolpoortje gescand en zo wordt gecontroleerd of je betaald hebt om gebruik te mogen maken van de Zwitserse wegen. De hoeveelheid tol die je betaalt hangt af van het voertuig waarin je rijdt.

Tol betalen voor tunnels

Naast het betalen voor een tolvignet, wordt in Zwitserland ook aangegeven dat je apart tol moet betalen voor het gebruiken van twee tunnels: de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-La-Scheratunnel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie