Afbeelding
Lotte van den Berg

‘Amsteltuin leeft weer dankzij de cliënten’

10 juni 2020 om 07:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De afgelopen maanden lag wijngaard de Amsteltuin er verlaten bij. Door het coronavirus was het ook daar stil. Zo konden er geen mensen meer ontvangen worden voor feestjes, proeverijen en vergaderingen maar ook geen cliënten die normaal naar de dagbesteding kwamen. Sinds 20 mei heeft de Amsteltuin de dagbesteding weer in kleinen getale opgepakt. "Je merkt dat de afgelopen maanden veel invloed hebben gehad op de fysieke en geestelijke toestand van de cliënten,’’ vertelt Annelies Kruijthoff, die samen met haar man Douwe Woudstra eigenaar is.

"Na de eerste persconferentie werd het al gauw duidelijk dat we moesten sluiten omdat wij dagbesteding bieden aan een kwetsbare doelgroep. Dat was ontzettend vervelend omdat je weet dat juist deze doelgroep het nodig heeft om hier een paar dagen in de wijngaard te kunnen zijn", aldus Annelies.
De Amsteltuin in Amstelveen heeft onder andere een rol van zorgboerderij met dagbesteding; mensen met een cognitieve beperking als gevolg van dementie, Parkinson, MS of hersenletsel zijn er van harte welkom. Evenals mensen met een psychische stoornis of ouderen in een sociaal isolement. Je kunt er wandelen, muziek luisteren, tuinieren, en helpen in de wijngaard. "We bieden dagbesteding waar je veel buiten kunt zijn en een gezellige dag kan hebben", vertelt Annelies.

ALTERNATIEVE ZORG In al die weken dat de Amsteltuin dicht was hebben Annelies en Douwe niet stilgezeten. Ze knapten de binnenruimte van de dagbesteding op en boden alternatieve zorg aan. "Wekelijks belden of mailden we met de cliënten. Zo stuurden we filmpjes met gymnastiekoefeningen zodat zij die ook thuis konden doen. Met Pasen hebben we vijftig cakes gebakken en rondgebracht naar onze cliënten. We vonden het heel belangrijk om toch contact te houden.’’
Intussen werd de Amsteltuin ‘coronaproof’ gemaakt. Zo werd het aantal zitplaatsen verminderd, werd er een route uitgestippeld en werden de toiletten voorzien van papieren handdoekjes en zeepdispensers zodat het veilig zou zijn wanneer zij weer open mochten.
Sinds 20 mei is de Amsteltuin weer begonnen met de dagbesteding voor acht cliënten per dag. Weliswaar in kleine groepjes en per dagdeel zodat iedereen in ieder geval één keer per week kan komen. "We willen het rustig opbouwen zodat al het nieuwe weer normaal wordt en we hopen eind juli weer zestien tot achttien cliënten te kunnen ontvangen.’’

DAGBESTEDING BELANGRIJK "Je merkt dat de afgelopen maanden hun sporen hebben achtergelaten bij de cliënten. Veel zijn al die weken alleen thuis geweest, dat heeft invloed op de fysieke en geestelijke toestand van de cliënten. Dat laat ook maar weer zien hoe belangrijk de dagbesteding is, ze zijn er op deze manier echt even uit’’, aldus Annelies.

Annelies en Douwe proberen ondanks alle maatregelen vanuit het kabinet er het beste van te maken. "Normaal werken wij op basis van boekingen voor groepen. Dat is de afgelopen maanden stilgevallen. Om nu toch weer zoveel mogelijk mensen van de Amsteltuin te laten genieten kunnen mensen vanaf 12 juni in het weekend spontaan langskomen en op 1,5 meter genieten van een borrelmand in onze wijngaard tijdens de terrasjesdagen. De druiven groeien tenslotte gewoon door, die hebben geen last van corona.’’

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie