Inwoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het Bosplan.
Inwoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het Bosplan. Joop Touw

'Het Amsterdamse Bos is en blijft een bos voor iedereen'

8 juni 2020 om 14:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Ieder met eigen wensen en bezigheden. Om te zorgen dat er een goed en toekomstbestendig evenwicht blijft tussen de natuur in het Bos en de wensen en behoeften van gebruikers en bezoekers, hebben Amsterdam en Amstelveen vorige week gezamenlijk het Bosplan vrijgegeven voor inspraak. Het plan is met een groot aantal partners en bezoekers van het Amsterdamse Bos opgesteld. De beoogde zonering in activiteiten, rust en natuur en met name de ‘natuurzone’ ten zuiden van de A9 leidde tot onrust én een petitie.

IEDEREEN WELKOM Wethouder Floor Gordon (integraal wijkbeheer en groen): “De indruk is ten onrechte ontstaan dat Amsterdam en Amstelveen gebruikers van het bos willen scheiden of dat hondenbezitters ten zuiden van de A9 niet meer welkom zijn. Dat betreuren wij ten zeerste, want iedereen is en blijft welkom, ook in de natuurzone. Dit vraagt om verduidelijking van de teksten en kaarten in het Bosplan, wat na de inspraak gewijzigd naar de gemeenteraden gaat.” Gordon is zelf een fervent gebruiker van het Bos. “Ik zie dat met name in het weekend het erg druk kan zijn en hardlopers, paarden en honden elkaar in de weg kunnen lopen. Ongelukken gebeuren helaas steeds vaker en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen.”

MEER RUIMTE VOOR NATUUR Het doel van het benoemen van een 'natuurzone' is om daar flora en fauna beter te beschermen en biodiversiteit te vergroten, door bijvoorbeeld omgevallen bomen te laten liggen en ecologische verbindingen aan te leggen. Floor Gordon: “Het wordt een minder 'aangeharkt' bos, maar er staat zeker geen hek om. Het bos blijft primair een gebruikersbos.” Het Amsterdamse Bos kent al verschillende functies zoals een evenementenlocatie, een nudistenzone, een sportpark en natuurzones zoals het Vogeleiland. Zo biedt het Bos voor ieder wat wils.

HONDEN De versie van het bosplan die nu ter inzage ligt, kwam tot stand na digitale enquêtes en verdiepende sessies. Floor Gordon: “Op het moment dat we het huidige losloop- of aanlijnbeleid willen aanpassen ten behoeve van bijvoorbeeld de ecologische verbindingen of op drukke momenten, dan gaan we hier eerst over in overleg met hondenbezitters. Tot die tijd verandert er niets. Ik ga tegen die tijd graag samen met de boswachterij en hondenbezitters mee op een bosschouw om dit onderwerp te bespreken. Overigens is ook extra ruimte voorzien voor hondenbezitters met een hondenstrand of -speelplaats binnen de activiteitenzone."

REAGEREN Meedenken is van groot belang voor de totstandkoming van het Bosplan, vindt de gemeente. Daarom is er ruimte voor inwoners om te reageren. Inwoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het Bosplan, waarna het in de gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen wordt vastgesteld. Bij de uitwerking van het hondenbeleid worden hondenbezitters van de omringende gemeenten betrokken.

Reageren op het bosplan kan via www.amstelveen.nl/

Kijk voor de actuele hondenzoneringskaart van het bos op www.amsterdamsebos.nl/huisregels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie