Gerard van der Horst bij zijn ouderlijk huis in wat nu de Badlaan heet.
Gerard van der Horst bij zijn ouderlijk huis in wat nu de Badlaan heet. Anko Stoffels

Verhalen uit het Oude Dorp: Rondje nostalgie met Gerard van der Horst

3 juni 2020 om 09:00 Mensen

AMSTELVEEN Het Oude Dorp van Amstelveen is een uniek stukje stad en kent een rijke historie. In deze rubriek leest u de verhalen van bekende en minder bekende Amstelveners over het Oude Dorp. In deze aflevering: Gerard van der Horst (80). Heeft u ook een verhaal dat u wilt delen? Stuur dan een e-mail naar oudedorp@amstelveen.nl.


Gerard van der Horst is in 1939 geboren middenin het Oude Dorp. Op Thorbeckeweg 15, de straat die nu de Badlaan heet “omdat Thorbecke ‘verhuisde’ naar de Staatsliedenbuurt”. Hij heeft hier tot zijn veertiende gewoond met zijn ouders, twee broers en zus.

De nu bekende familie Van der Horst is hier terechtgekomen door zijn grootvader die vanuit Abcoude de sprong waagde om hier een manufacturenwinkel te beginnen op de hoek van de Stationsstraat en de Dorpsstraat. Hier verkochten ze van alles; theedoeken, knopen, stoffen en meer. Gerrit, de vader van Gerard, en zijn broers hebben de zaak overgenomen en verhuisden naar een groter pand, de oude Diaconie, aan de Dorpsstraat 25-27. Ze reden met platte karren met paarden door de buurt om spullen te verkopen.

OORLOG Toen de oorlog begon was er weinig werk, maar daar wist Gerrit iets op. “Hij bracht overleden mensen met zijn kar naar Zorgvlied, omdat er in die tijd geen vervoer was. Mijn vader laadde de kist op zijn platte kar, zwart kleed erover en in de holst van de nacht reed hij over de Amsterdamseweg naar de begraafplaats. De rekening van het transport werd op verschillende manieren voldaan. Zo was er een boer die hem betaalde met een zak tarwe. Hier bakte mijn moeder brood voor alle buren, zodat iedereen een lekkere boterham had.”

De kerk waar je naartoe ging, de protestantse of katholieke, bepaalde naar welke winkel je ging

Terwijl wij door het Oude Dorp lopen, komen allerlei herinneringen naar boven. Gerard ziet nog zo hoe hij aan de nek van een op hol geslagen paard door de Dorpsstraat stoof. Ook zag hij hoe na de oorlog de welvaart toenam. “In het Oude Dorp hadden we van alles twee. Twee bakkers, twee slagers, twee groentezaken, twee zaken voor woninginrichting. De kerk waar je naartoe ging, de protestantse of katholieke, bepaalde naar welke winkel je ging. En aan de even kant zat kapper Boon. Op zondagmorgen ging hier alles aan de kant en kwam er een biljart tevoorschijn. Ik mocht altijd de rode bal halen als die in een pocket gevallen was.”

VOETBAL Gerard koestert fijne herinneringen aan zijn jeugd hier. Bij elk pand of pleintje heeft hij wel een herinnering. Zoals aan het Smedemanplein waar hij na het eten altijd ging voetballen met zijn vriendjes. “Aan het plein zat schoenmaker Jelte met lage ramen. Hij was altijd bang dat zijn ramen aan diggelen gingen. En ik moet zeggen; Hier liggen heel wat zweetdruppels van mij, omdat hij mij weer eens achterna zat.”

DE ROEMER Via de Middeldorpstraat, waar een Boerenleenbank zat, komen we bij de vroegere kruising Dorpsstraat – Burgemeester Van Sonweg waar nu de brug over de A9 is. “Het verkeer hier werd toen nog geregeld door een agent met een verkeersbord in zijn hand”, zegt Gerard lachend. “Op de hoek zat café-restaurant De Roemer van mijn oom Ab, ook de eigenaar van Abina.” We komen weer in de Dorpsstraat.

Gerard heeft anderhalf jaar op de plek gewoond waar nu restaurant Buenos Aires zit. Vroeger zat hier slager Van Laar waar ze van woning mee ruilden. Zo zat zijn vader dichterbij de winkel van de Gebroeders Van der Horst. Toen Gerard 14 jaar was stopten de broers met de winkel en verhuisde Gerard naar het Keizer Karelpark. Hier opende zijn vader zijn eigen winkel in woningtextiel en meubelen. Gerard heeft dit overgenomen en tot zijn 62ste in gewerkt. “Ik heb maar 4 jaar buiten Amstelveen gewoond, in Vinkeveen. Maar mijn vrouw zei op een dag: Ik wil zo graag terug naar Amstelveen. Binnen een dag hadden we ons huis verkocht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie