Afbeelding
Pixabay

AVA-motie voor bevriezing huren afgewezen

29 mei 2020 om 11:30 Wonen

AMSTELVEEN De AVA-raadsfractie heeft middels een motie aangedrongen op bevriezing van huren vanwege de coronacrisis. Een motie om het college te bewegen hiervoor te ijveren in gesprekken met woningcorporaties en commerciële verhuurders haalde echter geen meerderheid in de raad.

AVA-fractieleider Michel Becker wilde ook dat het college het goede voorbeeld geeft bij de huren van gemeentelijk vastgoed en dat het bij het kabinet pleit voor huurbevriezing in 2020. “Veel Amstelveners hebben nu al te kampen met financiële onzekerheden,” aldus Becker. “Huurverhogingen, vaak met het maximale percentage, brengen huurders in financiële problemen.”

AVA verwierf de steun van PvdA, GroenLinks, SP, BBA en SBA, wat niet voldoende was voor een meerderheid. VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen. Tegenstemmers vonden de motie overbodig en wezen er op dat de hoogte van huren een zaak is van de landelijke politiek. De VVD wilde geen valse verwachtingen wekken. Wethouder Rob Ellermeijer zei in feite al veel te doen wat in de motie stond, zoals het aandringen bij verhuurders op matiging. Bij Eigen Haard gebeurt dat in het kader van de jaarlijkse prestatie-afspraken en er zijn inmiddels commerciële verhuurders die huurverhoging hebben opgeschort. “Maar we kunnen ze niet verplichten,” aldus Ellermeijer. Zelf levert de gemeente in noodgevallen maatwerk voor de eigen huurders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie