V.l.n.r. Wethouder Floor Gordon, raadsleden Youssef Ben Idder (D66), Tawros Aslanjan(D66), Jacqueline Solleveld (BBA), Jet Smit (burgerraadslid VVD), eigenaresse bloemenkraam, Janneke Leegstra (VVD) en Michel Becker (AVA)
V.l.n.r. Wethouder Floor Gordon, raadsleden Youssef Ben Idder (D66), Tawros Aslanjan(D66), Jacqueline Solleveld (BBA), Jet Smit (burgerraadslid VVD), eigenaresse bloemenkraam, Janneke Leegstra (VVD) en Michel Becker (AVA) Foto: Gemeente Amstelveen

Tuintje rond ondergrondse containers moet bijplaatsen afval tegen gaan

28 mei 2020 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente heeft dinsdag 26 mei bakken met planten geplaatst rond ondergrondse afvalcontainers aan de Vijverlaan. Op deze plek zien bewoners en gemeente regelmatig grof afval liggen. De containertuintjes passen precies op de stalen plaat van de container en moeten het bijplaatsen van afval verminderen én ze fleuren de plek op.

Het idee achter de tuintjes is simpel. Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners, of in dit geval de eigenaren van de bloemenwinkel aan de Vijverlaan, onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving. Het concept van containertuintjes wordt momenteel in een aantal gemeenten getest. Zowel met echte planten als met kunstgras en -bloemen. Het lijkt te werken. Amstelveen kiest op deze locatie voor planten die goed tegen schaduw kunnen, omdat deze plek het grootste deel van de dag in de schaduw ligt.

MOTIE SCHOON AMSTELVEEN De gemeenteraad nam in de zomer 2019 een motie aan om Amstelveen schoner te maken. Een van de ideeën was het aanleggen van containertuintjes om het bijplaatsen van afval te verminderen. De indieners van de motie waren aanwezig bij het bekijken van de eerste drie containertuintjes van Amstelveen. De raadsleden waren zichtbaar enthousiast over de bakken met planten. Wethouder Floor Gordon (afvalbeheer): “De Vijverlaan is een plek waar vaak(grof) afval naast de ondergrondse containers wordt gezet. Er staan zes containers: voor papier/karton, PMD, glas en restafval. Daarom gaan we hier een proef doen. We krijgen fantastische medewerking van de eigenaren van de bloemenkraam. Zij geven de planten indien nodig water.” Het bleek niet mogelijk om alle containers van een tuintje te voorzien om de toegang voor inwoners met een rollator en rolstoel te kunnen behouden.

Voor meer informatie op amstelveen.nl/afval

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie